Filaryaz Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Filaryaz, çeşitli iplik benzeri parazitik yuvarlak solucanlardan herhangi birinin neden olduğu bulaşıcı bir tropikal hastalıktır. Bu hastalıkla en sık ilişkilendirilen iki solucan türü Wuchereria Bancrofti ve Brugia Malayi’dir. Parazitin larva formu, sivrisinek ısırığıyla hastalığı insanlara bulaştırır. 

Haber Merkezi / Enfeksiyonun erken evrelerinde hasta karakteristik olarak ateş, titreme, baş ağrısı ve cilt lezyonlarından şikayetçidir. Çeşitli antiparazitik ajanlardan herhangi biri solucanın yok edilmesinde etkili olabilir. 

Ancak hastalık tedavi edilmezse, lenf akışının tıkanması vücudun belirli bölgelerinin, özellikle de bacaklar ve dış cinsel organların ciddi şekilde şişmesine neden olur. Semptomlar öncelikle iltihaplanmaya neden olan yetişkin solucanlara verilen bir yanıttır. Kronik inflamasyon, lenfatik damarların sertleşmesine (fibrozis) ve lenf akışının tıkanmasına kadar ilerleyebilir.

Filaryazlı bazı kişilerde hiçbir semptom görülmez. Etkilenen diğer bireylerde yüksek ateş, titreme, vücut ağrıları ve şişmiş lenf düğümlerinin yanı sıra lenfatik damarlarda akut inflamasyon (lenfanjit) atakları görülebilir. Etkilenen bölgelerde (yani kollar ve/veya bacaklar) aşırı miktarda sıvı birikebilir (ödem), ancak bu birikim genellikle diğer semptomlar ortadan kalktıktan sonra düzelir.

Ataklara ayrıca erkeklerde testislerde (orşit), sperm kanalında (fünikülit) ve/veya sperm kanallarında (epididimit) iltihaplanma, ağrı ve şişmeye yol açan cinsel organların akut iltihabı da eşlik edebilir. Skrotum anormal derecede şişebilir ve ağrılı hale gelebilir. Bancroftian filaryaz hem bacakları hem de cinsel organları etkiler. Malaya çeşidi dizlerin altındaki bacakları etkiler.

Filaryaz bazı kişilerde, akut semptom atakları sırasında belirli beyaz kan hücrelerinin (eozinofili) seviyeleri anormal derecede yüksek olur. Enflamasyon düzeldiğinde bu seviyeler normale döner.

Filaryaz, diğer semptomların yokluğunda bile kronik lenf düğümü şişmesine (lenfadenopati) neden olabilir. Lenfatik damarların uzun süreli tıkanması başka birçok duruma yol açabilir. Bunlar, skrotumda sıvı birikmesini (hidrosel), idrarda lenfatik sıvının varlığını (şilüri) ve/veya anormal şekilde genişlemiş lenfatik damarları (varisler) içerir. Diğer semptomlar kadın dış cinsel organında (vulva), göğüslerde ve/veya kol ve bacaklarda ilerleyici ödemi (fil hastalığı) içerebilir. Kronik ödem cildin anormal derecede kalınlaşmasına ve “siğilli” bir görünüme sahip olmasına neden olabilir.

Filaryaz, yuvarlak solucan parazitleri (nematod) Wuchereria Bancrofti veya Brugia Malayi’nin neden olduğu nadir görülen bulaşıcı bir tropikal hastalıktır. Semptomlar öncelikle yetişkin solucanlara karşı inflamatuar reaksiyonlardan kaynaklanır. Bazı kişilerde küçük larva parazitlerine (mikrofilarya) karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları da gelişebilir.

Filaryaz tanısı, larva yuvarlak solucanı W. Bancrofti veya B. Malayi’nin varlığı açısından bir kan yaymasının incelenmesini gerektirir. Geceleri kandaki parazitlerin (parazitemi) sayısı daha fazla olduğundan kan örneklerinin gece alınması en iyisidir. Parazitler kanda bulunmadığında yetişkin solucanlar bazen enfekte bir kişiden alınan lenf nodu örneğinde bulunabilir.

Son zamanlarda günün herhangi bir saatinde kullanılabilecek, biraz daha kolay bir tanı testi geliştirildi. Yabancı cisimlere, yani parazitlere tepki olarak üretilen antikorların varlığının tespitine dayanır.

Başlıca anti-parazit öldürücü ilaçlardan herhangi birinin giderek artan dozları, bu bozukluğun tedavisidir. Bu ilaçlar arasında şunlar yer alır: ivermektin, albendazol ve dietilkarbamazin. Bu ilaçlar larva solucanından kurtulmak, yetişkin solucanın üremesini engellemek veya yetişkin solucanı öldürmek için çalışır. Bu ilaçlar etkili olmalarına rağmen, her birinin kullanımı önemli yan etkilere (advers reaksiyonlara) tabidir. Bu yan etkiler antihistaminikler ve/veya antiinflamatuar ilaçlar kullanılarak hafifletilebilir.

Yetişkin solucanların yok edilmesi dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir çünkü lenf veya kandaki ölü solucanların yüksek konsantrasyonu, tehlikeli alerjik reaksiyonlara ve apselere neden olabilir.

Skrotumda anormal sıvı birikimi (hidrosel) gelişen filaryazlı bazı kişileri tedavi etmek için cerrahi kullanılabilir. Yetişkin solucanların kalıntılarını ve etraflarında gelişen kalsifikasyonları gidermek için de ameliyat yapılabilir. Bacaklardaki fil hastalığının tedavisi genellikle elastik çorapların yükseltilmesi ve desteklenmesinden oluşur.

Dünyanın tropikal bölgelerinde sivrisinek kontrolü filariasisin önlenmesinde önemli bir rol oynar. Filaryaz, yeniden enfeksiyon meydana gelmediği sürece genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Bu nedenle, özellikle dünyanın ılıman bölgelerine (örneğin Kuzey Amerika) getirilen bazı vakalar, hastalığın yayılma tehlikesi olmadığı için tedavi edilmeden bırakılabilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir