Fergun Özelli Kimdir? Hayatı, Eserleri

1 Ekim 1955 yılında Kastamonu’nun Ilgaz İlçesi’de dünyaya gelen Fergun Özelli, üç yaşındayken ailesiyle birlikte babasının memleketi İzmir’e döndü. Sırasıyla Seferihisar 11 Eylül İlkokulu’nu, Seferihisar Ortaokulu’nu, İzmir Atatürk Lisesi’nive Ege Üniversitesi, Finansman Bölümü’nü bitirdi.

Haber Merkezi / 1980-2015 yılları arasında muhasebeci, muhasebe şefi/müdürü, mali ve idari işler genel müdür yardımcısı/yöneticisi olarak çalıştı. İlk şiiri “Şarkıcı”, Demokrat İzmir gazetesinde yayımlandı(1974). 2011 ve 2012’de “İzmir Konak Belediyesi Şiir ve Öykü Günleri” etkinliğinin düzenleme kurulunda yer aldı. 1998’de Aşkıya kitabıyla Türk Tabipleri Birliği Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü Ünal Ersözlü ile paylaştı.

Şairin yazın hayatına atılmasında iyi bir roman okuyucusu olan annesi ilham kaynağı olur. Annesinin kitaplığından okuduğu Yahya Kemal, Sait Faik, Refik Halid, Leyla Erbil, Füruzan, Yaşar Kemal, Ülkü Tamer, Alphonse Daudet, Dostoyevski, Tolstoy, Zola, Homeros, Isaac Asimov vb. yazar ve şairler yanında Divan ve Âşık edebiyatı ürünleri beslendiği ilk kaynaklar olur. Sanatsal ürünlerini Dönemeç, Yusufçuk, Türk Dili, Sanat Olayı, Somut gibi dergilerde yayımlar.

Şiirlerinin tematik evrenini birey, yalnızlık, aşk, doğa, varlık, zaman ve memleket meseleleri oluşturur. İmgeci, ironik, dil oyunları ve ahengin öncelendiği şiirlerin epistomolojik kaynağı toplumcu gerçekçi sanat anlayışına yaslanır. Farklı biçimsel formları bir arada kullanması şairin deneysel şiir anlayışının ispatıdır.

Özelli, her ne kadar rüşdünü şiir türünde ispatlamış olsa da sonraki yıllarda öyküye dönmüş 1969-73 yılları arasında öyküler yazmıştır. 1972’de Son Havadis’te yayımlanan “Hüso” isimli öyküsünü olgunluk yıllarının vasat bir metni olarak değerlendiren sanatçının tek öykü kitabı Sarhoş Kapı (2015) siyasi ve toplumsal eleştiri yanı ağır basan gündelik yaşam ve bireysel temaların işlendiği öykülerden oluşur.

Eserleri;

Buralardan Gitmeliyim (1985)
Yirmi Dört Satır Yalnızlık (1990)
Aşkıya (1997)
Kilitli Defter (2005)

Ödülleri;

Behçet Aysan Şiir Ödülü (1998)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir