Fad Diyet Örnekleri Ve Etkililiği

Yazılı ve görsel medyada hızlı kilo verme ve belirli bir diyet yardımıyla düşük kiloyu koruma konusunda çeşitli iddialar ortaya atılmıştır. Bunlara fad diyetler denir. Birkaç diyet ve araç vardır, ancak bunların etkinliği tamamen etkisiz olmaktan zararlı olmaya kadar değişebilir.

Haber Merkezi / Popüler fad diyetlerinden bazılarının özellikleri aşağıda listelenmiştir.

Yüksek proteinli, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı diyetler

Bu diyetler tipik olarak kalsiyum, lif ve bitki proteinleri bakımından düşüktür. Örneğin Atkins Diyeti, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı yüksek yağlı diyeti savunur. Bu diyetle ilgili en büyük sorunlardan biri, yüksek proteinli diyetlerin tehlikeleri dışında, doymuş yağ yüklü ürünlerin miktarına herhangi bir sınırlama getirmemesidir. Bu kalp hastalığı riskini artırır. Bu diyette tereyağı, kırmızı et ve pastırmaya izin verilir.

Düşük protein ve yağ seviyeleri içeren yüksek karbonhidratlı, yüksek lifli diyetler

Yüksek karbonhidratlı diyetler, düşük bağışıklık ve zayıf yara iyileşmesi gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Sıvı diyetler

Bunlar, yaklaşık 400 kalorinin ihtiyaç duyulan tüm besinleri sağladığını iddia ediyor. 

Diğer diyetler

Diğer çeşitli diyet çeşitleri arasında Elma Sirkesi, Lesitin, Vitamin B6 Diyeti, Kelp, Zen Makrobiyotik Diyeti vb. bulunur. Bu diyet planları, beslenme yetersizliklerine yol açabilecek tek bir gıda yemeyi teşvik eder.

Diyet hapları, diüretikler (su hapları) ve laksatifler

Bu yöntemlerle kilo vermek, su şeklinde hızlı ve hızlı kilo vermek için işe yarayabilir, ancak bunlar son derece sağlıksızdır. Bunlar dehidrasyon, halsizlik ve baş dönmesi gibi komplikasyonlara yol açabilir ve ayrıca besin eksikliklerine ve böbrek hasarına yol açabilir.

Diyet yardımcıları

Örnekler arasında Dexatrim, Kafein Hapları, Efedrin hapları, Phen/Fen hapları vb. gibi haplar ve müstahzarlar sayılabilir. Diyet yardımcılarından kilo kaybının kalıcı olduğu iddialarını destekleyecek hiçbir bilimsel veri yoktur. Bunlar esas olarak iştah kesicidir ve kalp sorunlarına neden olabilir.

Şok diyetlerle ilgili mitler

Ara sıra popüler olan tipik geçici diyetlerle ilgili efsanelerden bazıları şunlardır:

  • Fad diyetler, kişinin kilo vermesine ve uzun vadede uzak tutmasına yardımcı olmaz; Fad diyetler kilo vermenin en iyi yolu değildir. Bu diyetler, özellikle düşük kaloriliyse ve bir kişi bunlara sıkı sıkıya bağlıysa, genellikle hızlı kilo vermeyi vaat eder. Bunlar ilk başta kilo vermeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu diyetlere bağlı kalmak zordur ve çoğu uzun süreli kilo kaybına yol açmaz.
  • Öğün atlamanın kilo vermeye yardımcı olabileceği bir efsanedir. Öğün atlamak sadece bir kişiyi daha acıktırabilir ve bir sonraki öğünde fazla yemeye yol açabilir. Özellikle kahvaltıyı atlayan insanlar, sağlıklı bir kahvaltı yapan insanlardan daha kilolu olma eğilimindedir.
  • Fad diyetler sağlıksız olabilir; Bu diyetler genellikle hayatta kalmak için gerekli olan tüm besin maddelerini sağlamaz. İlk birkaç haftadan sonra haftada 3 kilonun üzerinde daha hızlı kilo kaybı, safra taşı ve ketozis gibi komplikasyon riskini artırır. Uzun süre günde 800 kaloriden az diyet yapmak da kalp sorunlarına yol açabilir. Karbonhidratlar vücudun ana yakıt ve enerji kaynağıdır. Düşük karbonhidratlı yüksek proteinli diyetler bu nedenle özellikle zararlıdır. Temel olarak iki tür karbonhidrat vardır – şekerlerden oluşan basit ve nişasta ve liflerden oluşan kompleks. Meyveler, kepekli tahıllar, sebzeler vb. Gibi kompleks karbonhidratları yüksek gıdalar tavsiye edilir.
  • Sağlıklı beslenmenin pahalı olması gerektiği yanlış bir düşüncedir. Daha iyi yemek yemek bazen sağlıksız yemekten daha ucuz olabilir. Birçok insan taze gıdaların konserve veya dondurulmuş gıdalardan daha sağlıklı olduğunu düşünür. Bununla birlikte, konserve veya dondurulmuş meyve ve sebzeler aynı derecede sağlıklıdır ve düşük maliyetli bir seçenek olabilir. Ancak fazla tuzu çıkarmak için bunların durulanması gerekir.
  • “Az yağlı” veya “yağsız” yiyecekleri içeren moda diyetler; Az yağlı veya yağsız yiyecekler öneren tüm fad diyetlerin kalorilerinin düşük olabileceği doğru değildir. Birçok işlenmiş az yağlı veya yağsız gıda, aynı gıdaların tam yağlı versiyonları kadar kaloriye sahiptir veya daha fazla kaloriye sahip olabilir. Bu gıdalar, tadı iyileştirmek ve daha lezzetli hale getirmek için ilave un, tuz, nişasta veya şeker içerebilir.
  • Bazı kişilerde sağlıklı bir diyet uygulamadan bile kilo kaybı meydana gelebilir; Düzenli fiziksel egzersiz şeklinde yeterli kalori harcamadan sağlıklı veya sağlıksız bir diyet, vücut ağırlığını azaltmada başarısız olur. Her şeyi yemesine rağmen kilo vermiş gibi görünen insanlar, kilo almamak için muhtemelen daha fazla enerji egzersiz ve fiziksel aktivite harcıyorlar.
  • Fast foodların sağlıksız olması gerekmez; Birçok fast food sağlıksız olsa da, bu yiyeceklerin akıllıca bir seçimi diyete dahil edilebilir. Optimum diyet planları için küçük porsiyon boyutu, besin açısından zengin ve düşük kalorili gıdalar seçilebilir. Örneğin, tatlı olarak taze meyve veya yağsız yoğurt iyi bir seçenektir. Topingler en iyi şekilde önlenir. Bunlara ekstra peynir, domuz pastırması, mayonez, salata sosları, tartar sosu, çikolata sosu vb. dahildir. Kızarmış olanlar yerine daha fazla buğulanmış veya fırınlanmış ürünler seçilebilir. Şekerli ve gazlı içecekler yerine su veya yağsız süt ürünleri tercih edilebilir.
  • Et sağlığa zararlı değildir. Az miktarda yağsız et yemek aslında sağlıklı olabilir. Tavuk, balık, domuz eti ve kırmızı et, kolesterol ve yağlar açısından zengindir ancak aynı zamanda demir, protein ve çinko açısından da zengindirler.
  • Benzer şekilde süt ürünlerinin de şişmanlatıcı ve sağlıksız olması gerekmez. Düşük yağlı bir seçenek, sağlıklı bir diyetin parçası olabilir.
  • Vejetaryenlik, geçici bir diyet olarak tüm bireylerde kilo vermeyi ve sağlıklı beslenmeyi sağlamaz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir