Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe Silahlı Saldırıda Öldürüldü

Japonya eski başbakanı Shinzo Abe, seçim kampanyası için bulunduğu Nara şehrinde bugün uğradığı silahlı saldırı sonucunda ağır yaralanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Shinzo Abe’nin ölüm haberini, Japonya Devlet Televizyonu NHK, yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberiyle duyurdu.

Haber Merkezi / NHK’nin aktardığına göre, eski başbakan Abe ülkenin batısındaki kentte Liberal Demokrat Parti adayı Kei Sato’nun seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden vuruldu. Kanlar içinde kalan Abe hastaneye kaldırıldı.

Eski Tokyo Valisi Yoiçi Masuoze, konuyla ilgili sosyal medya hesabında paylaştığı mesajda, Abe’de “ani kalp durması” olduğunu söylemişti. Bu ifade, Japonya’da ölümün resmen teyit edilmesinden önce kullanılıyor.

NHK, polisin saldırının gerçekleştirildiği silahı ele geçirdiğini ve saldırganın kimliğini tespit ettiğini duyurdu. Nara’da yaşadığı ifade edilen 42 yaşındaki şüpheli Tetsuya Yamagami, olayın ardından gözaltına alındı.

Abe Japonya’yı yöneten Liberal Demokratik Parti’n en büyük kanadının başı olarak tüm adayları destekliyordu. Şu an aktif olarak seçimlerde aday olmasa da parti içinde çok büyük ağırlığı var. Japonya’nin en uzun başbakanlık yapan politikacısı olarak 8 yıl başbakanlık yaptıktan sonra sağlık nedenleriyle bu görevden ayrılan Abe, LDP’ye yön verenlerdendi.

Olay hakkında ilk yorumlar da gelmeye devam ediyor. Abe’nin partisinin kurmayları menfur saldırıyı “demokrasiye yapılmış bir hareket” olarak değerlendirip “Böyle bir şiddet ve barbarlık asla kabul edilemez” şeklinde konuştular.

Silah kontrolünün çok sıkı olduğu Japonya’da silahlı saldırı batıya göre çok az görülüyor. Bu nedenle saldırganın silahı kendisinin imal ettiği veya bir başkasının imal edip ona verdiği tahmin ediliyor.

Japonya’nın en uzun süre hizmet veren başbakanı olan Abe, 2020’de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Daha sonra bağırsaklarında bir rahatsızlık olduğunu açıklamıştı. Abe’nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişida başbakan olmuştu.

ABD, Yeni Zelanda, Rusya, İngiltere, Fransa ve daha birçok ülke lideri saldırıyı kınarken olaydan ötürü üzüntülü oldukları mesajını verdi.

2019 yazında Japonya’da parlamentonun üst kanadı Senato’nun 245 üyesinden 124’nün belirlendiği seçimde zafer elde eden Liberal Demokrat Partisi (LDP) lideri Şinzo Abe, bu sonuçların uzun süredir değiştirmeyi planladığı ‘barışçıl’ anayasa için halkın kendisine onay verdiği anlamına geldiğini söylemişti.

Ülkenin ordu kurmasına izin vermeyen Japonya Anayasası’na göre, devletin savaş açma yetkisi bulunmuyor; ayrıca Tokyo uluslararası sorunların çözümlenmesinde tehdit ve güç kullanamıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir