Eozinofilik Özofajit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Eozinofilik özofajit (EoE), özofagusta eozinofiller adı verilen çok sayıda belirli türde beyaz kan hücresinin bulunduğu sindirim sisteminin kronik bir bozukluğudur. Yemek borusu, yiyecekleri ağızdan mideye taşıyan tüptür. 

Haber Merkezi / Eozinofiller bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bağışıklık düzenlemesinde ve belirli enfeksiyonlarla mücadelede rol oynarlar ve bunların birikmesi alerjik hastalıkların ayırt edici özelliğidir. Bu durum kusma, mide veya göğüs ağrısı, gelişme geriliği (özellikle çocuklarda), yutma güçlüğü ve yiyeceklerin boğazda sıkışması ile karakterizedir.

Eozinofilik özofajit belirtileri, özellikle farklı yaşlardaki kişilerde değişkendir. Yaygın semptomlar arasında yutma güçlüğü (yutma güçlüğü); yiyeceklerin boğazda sıkışması (çarpışma); mide bulantısı; kusma; zayıf büyüme; kilo kaybı; karın ağrısı; iştahsızlık; ve yetersiz beslenme.

Bu semptomların gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ile örtüşmesi nedeniyle, çoğu hastada başlangıçta GERD olduğu düşünülür, ancak EoE hastalarında tanısal incelemeler sonrasında tipik olarak GERD görülmez. Son zamanlarda, belirgin özofagus eozinofilisi olan bazı hastaların, tipik olarak GERD tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörü (PPI) tedavisine tam yanıt verebileceği, ancak bu hastaların tipik olarak GERD’ye sahip olmadığı, daha ziyade PPI’lara yanıt veren EoE’ye sahip olduğu takdir edilmiştir.

PPI bu terapötik etkiyi, tek başına mide asidini bloke etmek yerine doğrudan etki yoluyla gösterir. Örneğin, PPI’lar aynı zamanda aril hidrokarbon reseptörüne ligandlardır (bağlanırlar) ve bu, yemek borusunda bir anti-inflamatuar ve anti-proliferatif etki ortaya çıkarır. ÜFE’ye duyarlı özofagus eozinofili, PPI’ya dirençli özofagus eozinofili ile büyük ölçüde örtüşen klinik, histolojik ve moleküler özelliklere sahiptir, ancak varlıklar EoE olarak anılır ve PPI’ların kullanımı artık EoE’nin bir tedavisi olarak kabul edilir. Eozinofilik özofajitli bireylerde sıklıkla astım veya egzama gibi alerjik hastalıklar görülür.

Eozinofilik özofajit, çeşitli gıdalara karşı oluşan bağışıklık tepkisi nedeniyle özofagusta çok sayıda eozinofilin varlığıyla ilişkilidir. Eozinofillerin üretimi ve birikmesi, etkilenen bazı bireylerde belirli gıdalara veya çevresel proteinlere (alerjenler) karşı immün aşırı duyarlılık tepkileri gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu duruma sahip bireylerin çoğunda, eotaksin -3 adı verilen belirli bir genin alışılmadık derecede yüksek ekspresyonuna sahip olduğu bulunmuştur.

Bu gen, eozinofil birikiminin kontrolünde önemli olan bir proteini kodlar. Eozinofilik özofajit aileden geçebilir ancak ek aile üyeleri için risk, EoE hastasıyla ikiz olmadıkları sürece <%5’tir. CAPN14  ve  CAPN14 dahil olmak üzere EoE’ye katkıda bulunan çeşitli genler tanımlanmıştır. TSLP . EoE gelişiminde temel bir adım, SPINK7 gibi anti-proteazların ve desmoglein-1 gibi desmozomal proteinlerin kaybının ve CAPN14 gen ürününün (kalpain-14) düzensiz ekspresyonunun aracılık ettiği özofagus bariyer fonksiyonunun  kaybıdır.

EoE’nin diğer patolojik özelliklerinin yanı sıra özofagus eozinofilisinin, öncelikle tip 2 yardımcı T hücreleri (Th2 hücreleri) tarafından düzenlenen, edinsel bağışıklık sisteminin güçlü bir hücresel tepkisi tarafından yönlendirildiği artık takdir edilmektedir. Bu hücreler, özofagus mast hücreleriyle birlikte, özofagusta birçok patolojik sürecin ortaya çıkmasında gerekli olan sitokin interlökin (IL)-13’ü yüksek seviyelerde üretir.

Eozinofilik özofajit tanısı, bu duruma ilişkin farkındalık eksikliği nedeniyle sıklıkla gecikmektedir. Ağızdan yemek borusuna küçük bir tüp yerleştirilir (üst endoskopi) ve eozinofilleri saymak ve doku yaralanması ve doku kalınlaşmasını araştırmak için küçük doku örnekleri alınır (biyopsi).

Eotaksin-3’ün yüksek ekspresyonu, EoE hastalarının yemek borusu tarafından eksprese edilen ve hastaları endotip olarak adlandırılan farklı alt gruplara ayıran “EoE transkriptomu” olarak adlandırılan düzensiz genlerden oluşan bir panelin parçasıdır.

EoE’li pek çok çocuk ve yetişkin, proton pompası inhibitörü tedavisinin yanı sıra, en yaygın olarak süt, yumurta, soya, buğday, fındık ve balık olmak üzere alerjenik gıdaların ortadan kaldırılmasını sağlayacak şekilde diyet modifikasyonu ile iyileşme göstermektedir. Bu besinler bazen sütten başlayarak bir anda veya kademeli olarak ortadan kaldırılır.

Etkilenen bazı bireyler, bir besleme tüpü yoluyla beslenen sıvı formül diyetine ihtiyaç duyar. İnflamasyonu kontrol altına almak için sıklıkla steroid ilaçlar kullanılır. Steroidler tipik olarak, inhale flutikazon gibi astım için tasarlanmış formülasyonların yutulması yoluyla veya bir sıvı budesonid bulamacı kullanılarak topikal uygulama yoluyla verilir. Tedavinin etkinliğini izlemek için genellikle ek endoskopiler ve biyopsiler gereklidir.

2022 yılında, IL-13 ve ilgili sitokin IL-4’ün sinyalini bloke eden dupilumab (Dupixent) adı verilen biyolojik bir ajan, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 12 yaş ve üzeri yetişkinleri ve çocukları tedavi etmek için onaylandı. EoE. Bu, EoE için FDA onaylı ilk tedavidir. Diğer ilaçlar (örneğin PPI’lar ve steroidler) endikasyon dışı olarak kullanılmaktadır, ancak yutulan bir glukokortikoid (budesonid) artık Avrupa ve Kanada’da (Jorveza ticari adı altında) onaylanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir