Edinilmiş Lipodistrofi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Lipodistrofi, yağ dokusunun tamamen (jeneralize) veya kısmi kaybı ile karakterize edilen bir grup bozukluk için genel bir terimdir. Bazı lipodistrofi formları edinilir; diğerleri genetiktir. Şiddet derecesi ve etkilenen vücudun belirli bölgeleri, lipodistrofiler arasında değişebilir.

Haber Merkezi / Edinilmiş lipodistrofi, kalıtsal olmayan, daha ziyade yaşamın bir noktasında edinilen lipodistrofi türleri için genel bir terimdir. Edinilmiş lipodistrofilerin doğrudan genetik bir nedeni yoktur, aksine birçok farklı faktör söz konusu olabilir. 

Edinilmiş lipodistrofilere ilaçlar, otoimmünite veya bilinmeyen nedenlerle (idiyopatik) neden olabilir.

Edinilmiş lipodistrofinin alt tipleri arasında edinilmiş jeneralize lipodistrofi (Lawrence sendromu), edinilmiş kısmi lipodistrofi (Barraquer-Simons sendromu), lokalize lipodistrofi ve spesifik bir tedavi şekli gören HIV ile enfekte kişilerde gelişebilen yüksek aktif antiretroviral kaynaklı lipodistrofi yer alır. 

Edinilmiş lipodistrofi formlarının başlangıcı çocukluk, ergenlik veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir. Etkilenen bireyler, vücudun belirli bölgelerini, özellikle kollar, bacaklar, yüz, boyun ve göğüs veya göğüs bölgelerini etkileyen karakteristik vücut yağı (adipoz dokusu) kaybı geliştirir. 

Bazı durumlarda, insülin direnci ile ilişkili metabolik komplikasyonlar gelişebilir. Bu tür komplikasyonlar arasında glikozun parçalanamaması (glikoz intoleransı), kandaki yüksek trigliserit seviyeleri (bir tür yağ) (hipertrigliseridemi) ve diyabet yer alır. 

Karaciğerde yağ birikmesi (yağlı karaciğer veya hepatik steatoz) gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Kandaki yüksek trigliserit (bir tür yağ) seviyeleri (hipertrigliseridemi) ve diyabet. Karaciğerde yağ birikmesi (yağlı karaciğer veya hepatik steatoz) gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir.

Kandaki yüksek trigliserit (bir tür yağ) seviyesi (hipertrigliseridemi) ve diyabet. Karaciğerde yağ birikmesi (yağlı karaciğer veya hepatik steatoz) gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir.

Edinilmiş lipodistrofilerin teşhisi, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır.

Edinilmiş lipodistrofilerin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. 

Çocuk doktorları, plastik cerrahlar, kardiyologlar, endokrinologlar, beslenme uzmanları ve diğer sağlık profesyonellerinin, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir