Edinilmiş Kistik Böbrek Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Edinilmiş kistik böbrek hastalığı, birkaç yıldır kronik böbrek hastalığı olan hastalarda veya böbreklerin kalıcı olarak çalışamaz hale geldiği son evre böbrek hastalığına ulaşmış hastalarda kistlerin geliştiği bir böbrek hastalığı şeklidir. Genetik bir hastalık değildir.

Haber Merkezi / Edinilmiş kistik böbrek hastalığı , kronik böbrek hastalığının sonraki aşamalarında ve en yaygın olarak bir hasta kanı temizlemek için diyalize girmeye başladıktan sonra gelişen bir böbrek hastalığı şeklidir.

Belirtileri;

Edinilmiş kistik böbrek hastalığı, oldukça asemptomatik olması nedeniyle kist gelişimi olan diğer böbrek hastalıkları türlerinden farklıdır. Hasta böbreklerindeki kistlerin varlığından nadiren çok şey hisseder. Böbrek, sıvı dolu keseler nedeniyle genişlemek yerine aynı boyutta kalma eğilimindedir. Bu nedenle, giderek büyüyen böbreklerin hasta için rahatsız edici olabileceği polikistik böbrek hastalığının aksine, edinsel kistik böbrek hastalığına sahip bir birey, içinde gelişen yapılardan habersiz olabilir.

Bir kist patlaması durumunda kistlerin varlığı belirgin hale gelebilir. Bu, hastanın ağrı hissetmesine veya muhtemelen ateşlenmesine neden olabilir. Daha fazla araştırma daha sonra potansiyel olarak nedeni ortaya çıkaracaktır. Hastalığın belirtileri ayrıca idrarda kan, midede bir yumru, iştah azalması, vücudun yan tarafında ağrı, anemi ve kilo kaybını içerebilir.

Bir başka potansiyel komplikasyon, bir kistin kanserli hale gelmesi ve renal hücreli karsinoma neden olabilmesidir. Bu, vakaların yaklaşık %7’sinde görülür ve kanser böbreğin tübüllerinde bulunur. Bunlar böbrekten gelen kanı süzmeye ve vücudumuzdan attığımız idrarı oluşturmaya yardımcı olan yapılardır.

Bir kişinin diyalize girmesi ne kadar uzun sürerse, edinilmiş kistik böbrek hastalığının bir sonucu olarak böbrek hücreli kanser geliştirme riski o kadar yüksek olur, çünkü bu hastalık bir kişinin son dönem böbrek hastalığına maruz kaldığı sürenin uzunluğu ile daha olası hale gelir.

Nedenleri

Son dönem böbrek hastalığı olarak da bilinen ve edinilmiş kistik böbrek hastalığının gelişimini tetikleyen ilk böbrek yetmezliğine diyabet, lupus, kalp sorunları ve idrar yolu rahatsızlıkları gibi bir dizi farklı tetikleyici neden olabilir. Bu hastalıklar böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir. Genetik hastalıklar da böbreklerin bozulmasına neden olabilir; ancak, edinilmiş böbrek hastalığı tek başına kalıtsal bir hastalık değildir.

Birçok araştırmacı, herhangi bir etiyolojinin nefron kaybının, sağlam nefronlarda telafi edici tübüler hücre hiperplazisi ile sonuçlandığını varsaymaktadır. Bu yanıt genellikle proto-onkogenlerin aktivasyonu ve çeşitli büyüme faktörlerinin salınmasıyla başlar ve bunlar da kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda birikir. Uzun bir süre boyunca, bu faktörler daha sonra tübüler hiperplaziye ve ardından kist oluşumuna yol açar.

Bu tür hipotezlerden bağımsız olarak, edinsel kistik böbrek hastalığında kistlerin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Kistler sadece böbreklerde gelişir ve hastada başka hiçbir yerde oluşmaz, bu nedenle bu bölgedeki aktivitenin bir sonucu olarak ortaya çıktığı kabul edilir, ancak bu kanıtlanmamıştır. Erkek hormonlarının da rol oynadığı böbreklerin atık ürünlerinin birikmesinin bir sonucu oldukları öne sürülmüştür. Alandaki bilgi eksikliği, hastalığın şu anda tedavi edilemediği anlamına gelir.

Tanısı

Ultrason tekniği ile tanı koyma; Tıbbi görüntüleme, doktorların vücutta neler olduğunu görerek durumu teşhis etmesine yardımcı olabilir. Başlangıçta tıbbi ekip ultrasonu tercih edebilir, çünkü bu, hastanın böbreklerinde neler olup bittiğine dair bir miktar gösterge sağlayacak, invazif olmayan ve güvenli bir görüntüleme biçimini temsil eder.

Ultrason, vücudun belirli bölgelerinden geri yansıyan ses dalgalarından bir görüntü oluşturur. Bu tıbbi sistem genellikle, yapısal bir görüntü oluşturmaya yardımcı olmak için ses dalgaları gönderen ve onları geri alan elektronik bir cihaz olan bir dönüştürücüye sahiptir. Ayrıca, sistem genellikle bilgileri kullanışlı bir görüntüye dönüştürmeye yardımcı olacak bir ekran ve bir bilgisayar içerir.

Doktor, edinilmiş kistik böbrek hastalığından şüphelenilen bir kişiyi muayene ettiğinde, böbreklerin bulunduğu karın bölgelerini özel bir jel ile bulaştırır. Jel, havanın dönüştürücünün yoluna girmesini ve ses dalgalarının iletimini ve algılanmasını etkilemesini önlemeye yardımcı olur. Dönüştürücü cilt çevresinde ve jel üzerinde hareket ettirildiğinde, böbrekler hakkında otomatik yapısal bilgi sağlayan bağlı bir ekranda anında bir görüntü üretilir.

BT ve MRI kullanma

Ultrason tarafından üretilen görüntüler daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyorsa, hasta daha sonra bilgisayarlı tomografi (BT) taramasından geçebilir. Bu, X-ışını radyasyonu kullanan bir görüntüleme teknolojisidir. Aktarılan görüntülerin daha net olması için hastanın ayrıca bir kontrast madde kullanması gerekebilir.

Tıbbi ekip, hastanın işlemde kullanılan kontrast maddeye alerjisi olmamasına özen gösterecektir. Kimyasal yutulabilir veya anüslerinden hastaya geçebilir. Doktor ayrıca belirli bir kan damarına enjekte edebilir.

BT, ultrasondan daha fazla ayrıntı sağlayabilir ve ayrıca böbrekteki bir yapının örneğin bir kist değil de bir tümör olup olmadığı arasındaki farkı gösterebilir. Edinilmiş kistik böbrek hastalığındaki bazı kistler gerçekten kanserli hale geldiğinden, bu özellikle yararlıdır.

Kullanılabilecek diğer görüntüleme tekniği, özellikle vücuttaki yumuşak dokuların görüntülenmesinde faydalı olan manyetik rezonans görüntülemedir (MRI). Bu teknik, tıbbi ekibe iyi görüntüler sağlamak için radyo dalgaları ve mıknatıslar kullanır. BT taramasına benzer şekilde, hastanın MRI’daki görüntüyü iyileştirmek için bir kontrast maddesi kullanması gerekebilir.

Bu tanı prosedürü sırasında hasta bir masaya uzanacak ve tarama için bir tünel yapısına kayacaktır. Dalgalar böbrek bölgelerinden geçirilerek teşhise katkı sağlayacak bilgileri elde edilir. Bununla birlikte, bu görüntüleme tekniğinden elde edilen sonuçların hemen elde edilmesi pek olası değildir.

Tedavisi

Edinilmiş kistik böbrek hastalığı farklı komplikasyonlara neden olabilir. Bir kist vücutta enfeksiyona neden olursa, hastanın antibiyotik alması gerekebilir. Büyük kistler, büyük çaplı bir ameliyata gerek kalmadan drene edilebilir. Tıbbi ekip, belirli bölgeye ulaşmak ve sıvısının kisti boşaltmak için uzun bir iğne kullanabilir.

Bir böbrek kisti patlarsa ve vücutta şiddetli kanamaya neden olursa, doktorlar akışı durdurmak için ameliyat yapmak isteyebilir. Tıbbi ekip, potansiyel olarak kanserli büyümeleri gidermek için ameliyatı da kullanabilir. Edinilmiş kistik böbrek hastalığının, bir hasta diyalize ne kadar uzun süre maruz kalıyorsa, böbrek hücreli kansere dönüşme şansı o kadar fazladır.

Bir hasta nakil olmaya devam ederse, orijinal böbrekleri çıkarmak her zaman gerekli değildir. Bununla birlikte, böbreklerde gelişen kistler, başarılı bir nakil işleminden sonra küçülme ve kaybolma eğilimindedir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir