Özgür Özel: Olağanüstü Kurultay İçin İmza Süreci Başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Mersin Milletvekili Yusuf Fevzi Arıcı için TBMM’de düzenlenen cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Parti içinde olağanüstü kurultay için imza toplama sürecinin resmen başladığını açıklayan Özel, delegelerden yoğun destek geldiğini belirtti.

Daha önce CHP Sözcüsü tarafından duyurulan sürecin bugün itibarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Özel, ilk imzanın Kayseri delegesinden geldiğini söyledi.

“Sabah saat 08.00’i birkaç dakika geçe ilk imza Kayseri delegemizden geldi” diyen Özel, söz konusu ismin geçmişte kendilerine muhalefet eden bir delege olduğunu vurgulayarak, bunun sembolik açıdan önemli bir mesaj taşıdığını belirtti. Özel, “Kurultay iradesine yönelik müdahalelere karşı seçilmişlere saygı gösterilmesi gerektiğini savunan bir arkadaşımızın ilk imzayı vermesi son derece anlamlıdır” ifadelerini kullandı.

İlk imzanın ardından farklı illerden de destek gelmeye başladığını aktaran Özel, Rize delegelerinin tüm imzalarının yalnızca 10 dakika içinde tamamlandığını söyledi.

“Türkiye’nin dört bir yanından hızlı şekilde imzalar geliyor” diyen Özel, şu aşamada milletvekillerinin değil, örgüt delegelerinin imzalarının toplandığını kaydetti.

Hedef 550’nin Üzerinde İmza

Kurultayın toplanabilmesi için gerekli imza sayısına ilişkin bilgi veren Özel, yaklaşık 550’nin biraz üzerinde imzaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bu sayının kısa sürede tamamlanabileceğini ifade eden CHP lideri, “Mümkün olan en yüksek destek oranıyla başvurumuzu yapıp kurultay sürecini gecikmeden işletmek istiyoruz” dedi.

Parti içindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, CHP gibi Türkiye’ye seçim ve sandık kültürünü kazandırmış bir partinin seçim iradesi olmaksızın yönetilmesinin doğru olmadığını savundu.

“Partimizin sandık sonucu olmadan yönetilmesi hem CHP’yi hem de ülkeyi yıpratıyor” diyen Özel, toplumda yükselen tepkilerin siyaset kurumuna yönelik bir güvensizliğe dönüşmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Son dönemde gündeme gelen istifa tartışmalarına da değinen Özel, parti üyeleri ve seçilmişlere birlik çağrısında bulundu.

“Hiçbir üyemizin ve hiçbir seçilmişimizin partiden ayrılmasını doğru bulmuyoruz” diyen Özel, belediye başkanlarından milletvekillerine, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelerine kadar tüm partililerin CHP çatısı altında kalması gerektiğini söyledi.

Yerel Seçimler İçin Sandığa Gitme Çağrısı

Pazar günü bazı beldelerde yapılacak yerel seçimlere de değinen Özel, seçim bölgelerine giderek seçmenlerle bir araya geleceğini açıkladı.

Gümüşhane, Tokat ve Ürgüp’teki seçimlere dikkat çeken Özel, bazı seçmenlerde sandığı protesto etme eğilimi gözlemlediklerini belirterek, “Vatandaşlarımızı demokrasiye sahip çıkmaya ve oy kullanmaya davet edeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı, yalnızca partililere değil, CHP ile dayanışma göstermek isteyen tüm seçmenlere de sandığa gitme çağrısında bulundu.

Kurultay süreciyle ilgili hukuki tartışmaları da değerlendiren Özel, çok sayıda anayasa ve kamu hukuku uzmanının tedbir kararlarının olağanüstü kurultayın önünde engel oluşturmadığı yönünde görüş bildirdiğini söyledi.

Hukukçuların ortak kanaatinin “tedbir kurultaya engel değildir” şeklinde olduğunu belirten Özel, delegelerin gerekli çoğunluğu sağlaması halinde olağanüstü kurultay sürecinin işletilebileceğini savundu.

Grup Başkanlığı Tartışmalarına Yanıt

TBMM’deki grup başkanlığı sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Özel, CHP grubunun yaptığı seçimde yeniden grup başkanı seçildiğini hatırlattı.

95 milletvekilinin oyuyla ve 15 milletvekilinin yazılı desteğiyle toplam 110 milletvekilinin desteğini aldıklarını ifade eden Özel, Meclis Başkanlığı’nın da bu sonucu tescil ettiğini söyledi.

CHP grubunun çalışmalarına kesintisiz devam ettiğini belirten Özel, yarın gerçekleştirilecek grup toplantısının da planlandığı şekilde yapılacağını kaydetti.