Eagle Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Eagle sendromu, ağız, boğaz, baş, boyun ve yüzde ağrı ile karakterize bir durumdur. Ağrı, kafatasının alt kısmındaki styloid çıkıntı adı verilen sivri uçlu kemiği boyundaki hyoid kemiğe bağlayan bağın kireçlenmesi ve sertleşmesi sonucu oluşur.

Haber Merkezi / Eagle sendromu, ilk kez 1937’de ABD’deki Duke Üniversitesi bilim insanlarından Watt Weems Eagle tarafından tanımlanmıştır.

Eagle sendromunun nedenleri

Eagle sendromu, tipik olarak boyun veya farinks yaralanması veya travmasından sonra veya tonsillektomi gibi boyun bölgesini içeren bir ameliyattan sonra ortaya çıkar.

Tonsillektomi insizyonunun yakınındaki skar dokularının, retrostyloid bölmedeki yakındaki kan damarlarını ve sinirleri sıkıştırıp gerdiği ve glossofaringeal siniri ve perivasküler karotis sempatik liflerini etkilediği düşünülmektedir.

Kartal sendromunun belirtileri

  • Boğaz, baş, boyun ve yüzde ısırıcı veya donuk bir ağrı
  • Günler, haftalar ve hatta aylar boyunca uzun süre devam eden ağrı
  • Baş, boyun, yüz ağrısı ile aynı tarafta kulak ağrısı
  • Boğazda sıkışmış bir şey hissi
  • Yutma sırasında ağrı veya odinofaji
  • Ses kısıklığı veya disfoni
  • Aşırı tükürük veya salya akması

Kartal sendromunun teşhisi

Teşhis en yaygın olarak, X-ışını, CT veya MRI taraması gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak yapılır.

Kartal sendromunun tedavisi

Tedavi esas olarak ağrıyı hafifletmek için steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların kullanılmasını içerir. Bu genellikle çoğu hastayı tedavi etmede başarılıdır ve tekrarlama riski çok azdır. Şiddetli tekrarlayan vakalarda, stiloid çıkıntı cerrahi olarak çıkarılabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir