DNA Diyeti Nedir, Nasıl Uygulanır?

DNA veya deoksiribonükleik asit, genetik yapıyı veya planı oluşturmak için birbirinin etrafına sarılan iki zincirden oluşan bir moleküldür. DNA, insanlar, bitkiler ve bazı virüsler de dahil olmak üzere canlı organizmaların yapısını ve işlevini oluşturmak için gereken bilgileri sağlamaktan sorumludur.

Haber Merkezi / Her birey ve vücut tipi farklı olduğu ve her birey benzersiz olduğu için tek bir diyetin herkese uygun olduğu fikri doğru değildir. DNA diyeti, yalnızca bireyin DNA’sına dayalı bir diyet sağladığından, diyet söz konusu olduğunda insanların karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeye çalışır.

DNA diyeti neden oluşturuldu?

DNA dizilimi, çoklu sağlık ve hastalık durumları ile ilişkili çeşitli genetik özelliklerin incelenmesine olanak sağlamıştır. Nutrigenomik, beslenme ile insan genomu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bazı araştırmacılar ve diyet geliştiricileri, kişinin DNA’sını incelemenin, kişinin sağlığı için hangi diyetin en uygun olacağını belirlemeye yardımcı olabileceğine inanıyordu.

DNA diyeti nasıl çalışır?

DNA diyetleri, bir kişinin DNA dizisinin 100’e kadar yönünün sağlıklarını ve hastalığa yatkınlıklarını nasıl etkilediğine dair yorumlarına dayalı olarak şirketler tarafından oluşturulur. Bir popülasyon için bir diyet önermek yerine, DNA diyetleri, DNA bileşimi hakkında bilinenler göz önüne alındığında neyin optimal olacağına dayalı önerilerde bulunduğunu iddia eder.

DNA diyeti türleri

DNA testi için bir numune sağlandıktan sonra, bir diyet önerilmeden önce DNA’nın belirli alanları incelenir. Yaygın olarak önerilen diyet örnekleri arasında dengeli bir diyet, düşük karbonhidrat diyeti, düşük yağlı diyet, akdeniz diyeti, laktoz içermeyen diyet veya glütensiz diyet yer alır.

Düşük karbonhidratlı bir diyet, yüksek miktarda protein alımına ve tüketilen karbonhidrat sayısını sınırlamaya odaklanır. Diyet ayrıca nişastalı olmayan sebzelerin ve sağlıklı yağların artmasını, şeker ve yağların önemli ölçüde azaltılmasını önerecektir.

DNA diyetlerinden birine başka bir örnek, ‘dengeli bir diyet’tir, bu diyet birçok farklı besin grubundan çeşitli yiyecekler yemeyi önerir. Bu diyet, tipik olarak, yüksek kolesterol gibi herhangi bir karmaşık sağlık sorunu olmayan, genel olarak sağlıklı bireylerle ilişkilendirilir.

DNA diyetleri önerenler tarafından kullanılan hususlar nelerdir?

Bir DNA diyeti oluşturulduğunda olası alerjiler ve intoleranslar dikkate alınır. Ayrıca kilo vermek için en iyi besin grubu hangisidir?

Birinin DNA’sını test etmek, şirketlerin onları obeziteye, alkol alımıyla ilgili sorunlara veya gıda alerjileri veya intoleranslarına karşı daha duyarlı hale getiren belirli genetik varyantlara sahip olup olmadıklarını belirlemesine olanak tanır.

Önerenler genellikle elde ettikleri genetik bilgileri, yeme alışkanlıkları veya ilişkili duygular hakkındaki anketlerin sonuçlarıyla ve ayrıca kan şekerini ölçmek için yapılan kan testleriyle destekler.

DNA diyetinin dezavantajları

Diyetisyenler, tek bir diyetin herkes için uygun olmadığı konusunda hemfikir olsalar da, bu diyet planlarının önerilip önerilmeyeceğine karar vermek zor. DNA diyeti, obezite ve anoreksiya gibi riskleri hesaba katmaz ve kişinin diyet ihtiyaçlarının, mevcut sağlık koşullarının ve ilaçların tam bir klinik tablosuna dayanmaz.

Bir grup yiyeceği kişinin diyetinden çıkarmak tehlikeli olabilir ve bazı diyetlerin bazı kişiler için bu önerileri yaptığına dair raporlar vardır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmek ve diyetlerinden bir besin grubunu çıkarmamak sağlıklı kalmak için çok önemlidir.

Daha da önemlisi, genler, tip-2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların sadece %5 ila %10’unu açıklamadan sorumludur. Sonuç olarak, DNA testine dayalı diyetlerin benimsedikleri kişiselleştirmeyi sunması pek olası değildir. Sağlık ve hastalık duyarlılığında çok daha önemli olan, değiştirilebilir davranışlardır.

Diyet yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Özellikle altta yatan bir durumunuz varsa, bir diyet planını değiştirmeyi düşünürken her zaman bir diyetisyene veya doktor tavsiyesine danışın.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir