Costello Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Costello sendromu vücudun birden fazla organ sistemini etkileyen son derece nadir bir hastalıktır. Bu durum doğumdan sonra büyümede gecikmelerle karakterizedir; kısa boy; boyunda, avuç içlerinde, parmaklarda ve ayak tabanlarında ekstra gevşek deri; yüz ve anüs çevresindeki kanserli olmayan tümörler (papillomata); gelişimsel gecikme ve zihinsel engellilik; ve karakteristik bir yüz görünümü.

Haber Merkezi / Diğer fiziksel özellikler arasında el avuçlarında ve ayak tabanlarında kuru sertleşmiş cilt gelişimi (palmoplantar hiperkeratoz), avuç içi ve ayak tabanlarında anormal derecede derin kırışıklıklar ve/veya parmakların anormal derecede esnek eklemleri (hiperesneyebilirlik) yer alabilir. Kalpte doğuştan anormalliklerin ve kardiyomiyopati adı verilen kalp kasının kalınlaşmasının görülme sıklığında artış vardır. 

Karakteristik kraniyofasiyal özellikler arasında anormal derecede büyük bir kafa (makrosefali); kaba yüz özellikleri; alışılmadık derecede kalın dudaklar; ve/veya anormal derecede geniş burun delikleri (burun delikleri). Etkilenen bireylerin yaşam boyu spesifik malign tümörler geliştirme riski yüksektir. Costello sendromu, mutasyonların neden olduğu otozomal dominant bir genetik durumdur.

Costello sendromlu bebekler tipik olarak normal veya yüksek doğum ağırlığına sahiptir, ancak emme yeteneği zayıftır, yutma güçlüğü çekerler ve beklenen oranda büyüyüp kilo alamazlar (gelişme başarısızlığı). Doğumdan sonraki büyüme gecikmesi genellikle çocukluk ve yetişkinlik döneminde boy kısalığına neden olur. Etkilenen çocuklarda gelişimsel gecikme veya hafif ila orta derecede zihinsel engelli olabilir. Bazı bireylerde konuşma gelişimi ve/veya yürüme yeteneği önemli ölçüde gecikir. Costello sendromlu çocuklar genellikle sıcakkanlı ve sosyal kişiliklere sahiptir.

Costello sendromlu bireylerin boynunda, avuç içlerinde, parmaklarında ve ayak tabanlarında tipik olarak gevşek bir cilt (cutis laxa) bulunur. Bu bölgelerdeki cilt elastikiyetten yoksun olabilir ve gevşek bir şekilde sarkabilir; ayrıca cilt kırışmış ve kalınlaşmış görünebilir. Bazı durumlarda cildin belirli bölgeleri alışılmadık şekilde koyulaşabilir (hiperpigmentasyon). 

Ek olarak, bu bozukluğa sahip hastaların çoğunda avuç içi ve ayak tabanlarında alışılmadık derecede derin kırışıklıklarla birlikte kuru, sertleşmiş cilt lekeleri (hiperkeratoz) gelişir. Etkilenen bazı bireylerde ayrıca çıkık kalçalar, parmakların anormal derecede esnek (hiperesneyebilir) eklemleri, bileklerin küçük parmağa doğru bükülmesi (ulnar deviasyon) ve/veya topukların arkasındaki fibröz kordonların alışılmadık şekilde sıkılması (Aşil) gibi iskelet anormallikleri de bulunabilir. tendon). Ek iskelet anormallikleri arasında omurganın yan yana eğriliği (skolyoz),

Costello sendromlu çocuklarda genellikle ağız ve burun delikleri çevresinde papilloma gelişir. Papillomata iki yaş kadar erken veya daha ileri yaşlarda gelişebilir. Bazı durumlarda bu siğil benzeri (kabarık) lezyonlar anüsün yakınında bulunabilir. Papillomata genellikle yaşla birlikte daha belirgin hale gelir. Diğer iyi huylu tümörler de rapor edilmiştir.

Costello sendromlu çocukların kendine özgü bir yüz görünümü vardır. Karakteristik yüz özellikleri arasında anormal derecede büyük bir kafa (makrosefali) yer alabilir; büyük, kalın loblu alçak kulaklar; alışılmadık derecede kalın dudaklar; büyük, basık bir burun köprüsü; anormal derecede geniş burun delikleri (burun delikleri); ve kaba bir yüz görünümü. Ayrıca, etkilenen çocukların alışılmadık derecede kıvırcık saçları ve/veya başın ön kısmında (ön kısmında) seyrek, ince saçları olabilir. Bazı çocuklarda gözlerin iç köşelerinde deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar) bulunur.

Erken çocukluk döneminde, arka beynin, kafatası boşluğunun arka fossasındaki mevcut alana kıyasla göreceli olarak aşırı büyümesi, kalabalıklaşmaya ve nörolojik sorunlara neden olabilir. Şiddetli çapraşıklık cerrahi müdahale gerektirdiğinden beyin ve servikal omurga MR’ı ile tarama yapılması önerilmiştir.

Göz ve görme değişiklikleri yaygındır ve genç bireylerde nistagmus (hızlı göz hareketleri), şaşılık ve nadiren yaşlı bireylerde keratokonus (korneanın anormal kalınlaşması) içerir.

Costello sendromlu çocuklarda sıklıkla belirli kalp anormallikleri bulunur. Bunlar, doğumda mevcut olan kalbin yapısal malformasyonlarını (konjenital kalp kusurları); Kalbin sol alt odacığının kas duvarlarının anormal kalınlaşması (hipertrofik kardiyomiyopati); sol üst (atriyal) ve alt (ventriküler) kalp odaları arasındaki kapakta sızıntı (mitral kapak prolapsusu); ve/veya diğer kalp kusurları. İlgili semptom ve bulgular, bir doktor tarafından steteskop kullanılarak tespit edilebilecek anormal kalp seslerini (kalp üfürümleri) içerebilir; özellikle efor sarf edildiğinde nefes darlığı; baygınlık; göğüs ağrısı; anormal kalp ritimleri (aritmiler); ve/veya uygun tedavi olmaksızın yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilecek diğer bulgular.

Etkilenen bireylerde, kas dokusu kanseri (rabdomiyosarkom), sinir hücreleri kanseri (nöroblastoma) ve mesanenin transizyonel hücreli karsinomu gibi kötü huylu tümörler geliştirme riski yaşam boyu yaklaşık %15’tir. Bazı durumlarda Costello sendromunun semptom ve bulguları, Noonan sendromu ve kardiyofasyokutanöz sendrom olarak bilinen, farklı genlerdeki mutasyonların neden olduğu iki benzer bozuklukla örtüşmektedir.

Costello sendromu otozomal dominant bir genetik hastalık olarak kalıtsaldır ve HRAS genindeki mutasyonlara neden olur. Bu gendeki mutasyonlar, sürekli hücre büyümesine ve bölünmesine yol açan anormal bir H-Ras proteininin üretilmesiyle sonuçlanır.

Baskın genetik bozukluklar, belirli bir hastalığa neden olmak için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Costello sendromlu bireylerin çoğunda bu bozukluk yeni bir mutasyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Bir ailede birden fazla kardeşin Costello sendromlu olduğuna dair birkaç rapor var. Bu büyük olasılıkla ebeveynin üreme hücrelerinin (germ hücreleri) bazılarının HRAS gen mutasyonunu taşıdığı, diğerlerinin ise normal bir gen içerdiği germ hücresi mozaikçiliğinden kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, ebeveynlerin çocuklarından biri veya daha fazlası, otozomal dominant bozukluğun ortaya çıkmasına yol açan gen mutasyonunu miras alabilir, ancak ebeveynde belirgin semptomlar olmayabilir.

Costello sendromunun tanısı klinik muayene ile konulur ve spesifik tanı kriterleri geliştirilmiştir. Tanıyı doğrulamak için HRAS genindeki mutasyonlara yönelik moleküler genetik testler mevcuttur. Klinik olarak etkilenen bireylerin çoğunda tanımlanabilir bir HRAS mutasyonu vardır. Alandaki uzmanlar, tanımlanabilir bir HRAS mutasyonu olmayan kişilere Costello sendromu tanısı konmaması gerektiğini, çünkü bu kişilerin büyük olasılıkla Noonan veya kardiyofasyokutanöz sendrom gibi ilgili bir duruma sahip olduklarını öne sürdü.

HRAS’taki spesifik mutasyonGenellikle ortaya çıkan amino asit değişimiyle anılan genin tanımlanması önemlidir. Costello sendromlu bireylerin çoğu, 12. pozisyondaki glisin amino asidinin serine değişmesiyle sonuçlanan bir mutasyonu paylaşırken, bir takım değişiklikler de görülmüştür. Bazıları diğerlerinden daha ciddi tıbbi sorunlarla ortaya çıktığından, bir hastanın prognozu spesifik mutasyondan etkilenir.

Costello sendromunun tedavisi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, kalp anormalliklerini teşhis ve tedavi eden doktorlar (kardiyologlar), iskelet anormalliklerini teşhis ve tedavi eden doktorlar (ortopedistler), ortopedi cerrahları, cilt anormalliklerini teşhis ve tedavi eden uzmanlar (dermatologlar), konuşma patologları, diyetisyenler ve diğer sağlık uzmanları bakım profesyonellerinin etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati gibi kardiyak anormallikleri olan kişiler belirli ilaçlarla (örneğin beta blokerler veya kalsiyum kanal blokerleri, antiaritmik ilaçlar) tedavi edilebilir, cerrahi müdahale ve/veya başka önlemler gerekli olabilir. Gerçekleştirilen spesifik cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin ciddiyetine ve konumuna, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Bileklerin ulnar deviasyonunu tedavi etmek için destek, mesleki ve fizik tedavi kullanılabilir. Aşil tendonlarını uzatmak için ameliyat yapılabilir. Yüz papillomaları kuru buzla giderilebilir. Costello sendromlu çocukların potansiyellerine ulaşmasını sağlamak için erken müdahale önemlidir. Yararlı olabilecek hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, konuşma terapisi, özel sosyal destek ve diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir