Colorado Kene Ateşi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Colorado kene ateşi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) batısında yaygın olarak yaşayan keneler tarafından bulaşan nadir bir viral hastalıktır. Başlıca semptomlar ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve/veya genel rahatsızlık hissini (miyalji) içerebilir. Semptomlar genellikle yaklaşık bir hafta sürer ve kendi kendine düzelir.

Haber Merkezi / Colorado kene ateşi tipik olarak kene ısırmasından yaklaşık beş gün sonra ani bir başlangıç ​​gösterir. Genellikle ilkbaharda veya yazın başlarında ılımlı rakımlarda meydana gelir. Semptomlar gribe benzer ve titreme, baş ağrısı, ışığa karşı artan hassasiyet (fotofobi), yorgunluk, bulantı, kusma ve iştahsızlığı içerebilir. 

Özellikle bacaklarda ve sırtta kas ağrıları oluşur. Hafif, kırmızımsı bir döküntü olabilir ve dalak büyüyebilir (splenomegali). Ateş, iki veya üç gün boyunca keskin bir şekilde yükselebilir ve ardından yalnızca bir veya iki gün sonra geri dönecek şekilde azalabilir (bifazik ateş). İkinci ateş genellikle 2 ila 4 gün sonra azalır.

Çok nadir çocukluk çağı vakalarında merkezi sinir sistemini ilgilendiren ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Semptomlar beyin etrafındaki zarların (aseptik menenjit) ve/veya omuriliğin (ensefalit) akut iltihaplanmasını içerebilir.

Colorado kene ateşi, Coltivirus ailesine ait bir virüsün neden olduğu nadir bir viral hastalıktır. İnsanlara ağaç kenesinin (Dermacentor andersoni) ısırması yoluyla bulaşır.

Colorado kene ateşi, tanısı, virüsün kandan izole edilmesiyle doğrulanır. Colorado kene ateşi, tedavisi semptomatiktir ve baş ağrılarını ve kas ağrısını hafifletmek için asetaminofen içerebilir.

Colorado kene ateşini önlemenin en etkili yolu, ilkbahar ve yaz aylarında endemik bölgeleri ziyaret ederken koruyucu kıyafet veya kimyasal kene kovucuların kullanılmasıdır. Kişiler kendilerini sık sık kene açısından incelemeli ve bulunduğunda hızla uzaklaştırmalıdır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir