Buerger Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Tromboangiitis obliterans olarak da bilinen Buerger hastalığı, çoğu durumda sigara içen genç veya orta yaşlı erkekleri etkileyen nadir bir hastalıktır. Ekstremitelerin damarlarının ve atardamarlarının daralması veya tıkanması ile bu bölgelere kan akışının azalması (periferik vasküler hastalık) ile karakterizedir.

Haber Merkezi / Bacaklar kollardan daha sık etkilenir. Çoğu durumda, ilk belirti dinlenme sırasında alt kol ve bacaklarda aşırı ağrıdır. Etkilenen bireyler ayrıca yürürken bacaklarda kramp yaşayabilir ve nadiren topallamaya (topallama) neden olabilir.

Ek olarak, etkilenen kişilerde ekstremitelerde yaralar (ülserler), uyuşma ve karıncalanma ve soğuğa maruz kaldıklarında el ve/veya ayak parmaklarında normal kan akışının olmaması (Raynaud fenomeni), ve/veya belirli damarların iltihaplanması ve pıhtılaşması (tromboflebit).

Şiddetli vakalarda, Buerger hastalığı olan bireyler, etkilenen uzuvlarda doku ölümü (kangren) sergileyebilir. Buerger hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir; ancak, etkilenen bireylerin çoğu ağır tütün kullanıcılarıdır.

Buerger hastalığı, ekstremitelerin orta ve/veya küçük boyutlu atardamarlarının ve toplardamarlarının daralması veya tıkanması (oklüzyonu) ile bu bölgelere kan akışının azalmasıyla (periferik vasküler hastalık) karakterize edilir. Buerger hastalığı, bir ila dört hafta sürebilen ani (akut) bölümlerde ortaya çıkma eğilimindedir. Bozukluk tekrarlayan bir seyir izler.

Çoğu durumda, Buerger hastalığının ilk belirtisi, dinlenme sırasında alt kollarda ve/veya bacaklarda aşırı ağrıdır. Etkilenen bireyler ayrıca yürürken bacaklarda kramp yaşayabilir ve bu, nadir durumlarda etkilenen bireylerin topallamasına neden olabilir.

Buerger hastalığı ile ilişkili diğer fiziksel özellikler arasında kollarda ve bacaklarda yaralar (ülserler), ellerde soluk renk değişikliği, uyuşma ve karıncalanma ve soğuğa maruz kaldığında el ve/veya ayak parmaklarında normal kan akışının olmaması (Raynaud fenomeni) sayılabilir, ve belirli damarların iltihaplanması ve pıhtılaşması (tromboflebit).

Genellikle parmak uçlarında veya ayak parmaklarında oluşan kuru koyu ülserasyonlar aşırı derecede ağrılı olabilir. Bu ülserlerle ilişkili ağrı yükselme ile kötüleşebilir. Bazı durumlarda, bağırsakların arterleri ve damarları da etkilenebilir. Bu, karında aşırı ağırlık veya ağrıya (anjina) ve kilo kaybına neden olabilir. Son derece nadir vakalarda (yani yüzde 2’den az), etkilenen bireyler nörolojik anormallikler sergilemiştir.

Buerger hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, tütün kullanımı bozukluğun gelişimi ile ilişkilidir. Aslında, çoğu araştırmacı, bir bireyin geçmişte veya şu anda tütün ürünleri kullanmasının Buerger hastalığının teşhisi için bir gereklilik olduğuna inanmaktadır. Tütün ürünlerinin Buerger hastalığı ile kesin ilişkisi tam olarak anlaşılamamıştır.

Bazı bilim adamları, Buerger hastalığının otoimmün bir hastalık olabileceğine inanıyor. Bazı durumlarda, el ve ayak travması bozukluğa katkıda bulunabilir. Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara (örneğin, antikorlar) karşı doğal savunması bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başladığında ortaya çıkar.

Prevalans etik gruplar arasında önemli farklılıklar gösterdiğinden, genetik faktörler Buerger hastalığının gelişiminde veya ciddiyetinde rol oynayabilir. Varsa, genetiğin bozukluğun gelişiminde oynadığı kesin rolü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Buerger hastalığının semptomları, vücudun belirli bölgelerine, çoğunlukla kollara ve bacaklara giden kan akışının bozulması (iskemi) nedeniyle gelişir. Buerger hastalığının teşhisi, karakteristik fiziksel özelliklerin ve semptomların tanımlanmasına dayanılarak yapılabilir.

Birçok doktor, Buerger hastalığının teşhisinde yakın zamanda veya halen tütün kullanımı geçmişine ihtiyaç duyar. Teşhisi doğrulamak için anjiyografi veya invaziv olmayan teknikler gibi bir test kullanılabilir. Bir anjiyografi sırasında, kan damarlarını x-ışınlarında görünür kılmak için özel bir boya enjeksiyonu kullanılır.

Buerger hastalığının tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Etkilenen bireyler sigarayı bırakırsa semptomlar genellikle düzelir. Bazı durumlarda, bireyler sigarayı bıraktıklarında, hastalık tamamen düzelebilir.

Etkilenen kişi sigarayı bırakmazsa, Buerger hastalığı için tedavi seçenekleri erken veya gereksiz ameliyatlardan kaçınmalıdır. Konservatif tedavi, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar (antikoagülanlar), kan damarlarının çapını artıran ilaçlar (vazodilatörler), iltihabı önleyen ilaçlar (antienflamatuarlar), antibiyotikler ve/veya ağrıyı hafifleten ilaçlar (analjezikler) içerebilir.

Bazı durumlarda ameliyat gerekli olabilir. Etkilenen bireyler, sinir yolunu kesmek ve etkilenen uzva kan akışını iyileştirmek (sempatektomi) için sinir terminallerinin (ganglia) yok edildiği bir ameliyatla tedavi edilmiştir. Bazı durumlarda, cerrahlar tıkalı veya dar (tıkalı) damarları ve/veya atardamarları aşmak için baypas prosedürlerini deneyebilir. Şiddetli vakalarda, cerrahlar bir el veya ayak parmağını veya bir kol veya bacağın bir kısmını çıkarmaya (kesmeye) zorlanabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir