Birleşmiş Milletler’den “Gazze’ye Daha Fazla Yardım Gönderilmeli” Çağrısı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşının 18. gününde, Birleşmiş Milletler, İsrail’in ablukası altında olan Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / Cenevre’de yapılan yazılı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “Gazze’deki milyonlarca insanın çok daha fazla yardıma ihtiyacı var” diye vurguladı.

Yaklaşık 2 milyon 200 bin insanın yaşadığı Gazze Şeridi, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasının ardından yoğun bombardımana tutuluyor. İsrail’in tam abluka uyguladığı bölgeden yüzbinlerce Filistinli güneye geçerken, Gazze’nin tamamında temiz su ve ekmek sıkıntısı başta olmak üzere büyük bir yokluk ve insani dram yaşandığı belirtiliyor.

Bölgeye uluslararası yardımın ulaştırılabildiği tek sınır kapısı olan Mısır’ın Refah kapısı önceki güne kadar kapalı tutulmuş, Kahire yönetimi sınırı açmayı reddetmişti. Kapı Cumartesi günü ilk kez açılmış, 14 araçtan oluşan ve gıda, su ve ilaç taşıyan yardım konvoyu Refah’ı geçerek sınırın diğer tarafındaki sivil Filistinlilere ulaştırmak üzere malzemeleri götürmüştü.

BM’nin açıklamasına göre, pazartesi günü yardım malzemesi taşıyan 20 araç daha sınırdan geçti. BM, konvoyun taşıdığı ihtiyaç malzemesinin Gazze’ye 7 Ekim’den önce ulaştırılan miktarın sadece yüzde 3’üne tekabül ettiğini belirtti.

Gazze’ye hala akaryakıt ikmaline izin verilmediği de bildiriliyor. Gazze’deki en büyük insani yardım kuruluşu olan BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü (UNRWA), ikmal yapılmaması halinde elindeki yakıt rezervinin en geç üç gün içinde tükeneceğini duyurdu.

UNRWA Direktörü Thomas White, Gazze’de her gün yüzlerce kamyon dolusu yardıma ihtiyaç duyulduğunu, şimdiye kadar gönderilen az miktarda yardımın yeterli olmadığını söyledi. Bölgedeki koşulların “vahim” olduğunu söyleyen White, hastaneler, su arıtma tesisleri ve fırınlar için yalnızca üç günlük yakıt stokunun kaldığını belirtti.

BMGK, savaş için toplanacak

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) Hamas’ın İsrail topraklarına saldırısının ardından başlayan savaşı görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı duyuruldu.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuyla ilgili yapılan görüşmelerde daha önce herhangi bir karar alınamadı. Rusya’nın ‘insani ateşkes’ çağrısında Hamas’ın adının yer almaması nedeniyle ABD, İngiltere ve Fransa karar tasarısını veto etti.

Konsey başkanlığını yürüten Brezilya’nın hazırladığı ikinci karar taslağı ise Amerika’nın vetosu nedeniyle engellendi. Washington, İsrail’in ‘kendini savunma hakkından’ söz etmeyen bu metni sert bir dille eleştirirken, 12 ülke lehte oy kullandı.

Güvenlik Konseyi’nden herhangi bir karar çıkması üzerine Arap grubu adına Ürdün, Rusya, Suriye, Bangladeş, Vietnam ve Kamboçya’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, Genel Kurul Başkanı Dennis Francis’ten bu toplantının planlanmasını resmen talep etti.

Talep üzerine Genel Kurul’un konuyu görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı açıklandı.

Gazze’de can kaybı 5 bini aştı

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 387 artarak 5 bin 87’ye yükseldiğini açıkladı. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 55’inin çocuk ve 1119’unun kadın olduğu belirtildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir