Filistin – İsrail Savaşı: ABD’den Ateşkes İçin Rehine Şartı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonu ile başlattığı Filistin – İsrail savaşının 18. gününde, ABD Başkanı Joe Biden, Gazze için ateşkes görüşmelerinin ancak Hamas’ın kaçırdığı tüm rehineleri serbest bırakması halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Haber Merkezi / “Rehinelerin serbest bırakılması karışlığında ateşkes anlaşması” formülünü destekleyip desteklemediği sorusuna ABD Başkanı soruya “Önce rehineler serbest kalmalı, sonra konuşabiliriz” yanıtını verdi.

Joe Biden’ın bu açıklaması, Hamas’ın İsrail’den kaçırdığı iki kadın rehineyi daha serbest bıraktığını duyurmasından kısa bir süre sonra geldi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, ateşkesin “Hamas’a dinlenme, yeniden techizatlanma ve İsrail’e karşı terör saldırılarını sürdürmeye hazırlanma fırsatı vereceğini” söyledi.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 5 bini aştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 387 artarak 5 bin 87’ye yükseldiğini açıkladı. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 55’inin çocuk ve 1119’unun kadın olduğu belirtildi.

Rusya’dan Batı’ya eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gazze’de tansiyonun düşmesi için çatışmaların durması gerektiğini belirterek, insani konuların çözüme kavuşturulmasının aciliyet taşıdığını söyledi.

Lavrov, “Bunun ardından elbette ki mevcut durumu daha geniş bir bağlam içerisinde değerlendirecek bir mekanizmaya ihtiyaç olacak” dedi.

İki devletli çözüme işaret eden Sergey Lavrov, Washington’u Birleşmiş Milletler, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya’dan oluşan uluslararası arabuluculuk dörtlüsünün çalışmalarını yıllardır engellediğini belirtti.

Lavrov ayrıca ABD savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de konuşlandırılmasını, “çatışmaya tehlikeli bir müdahale” sözleriyle eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanı, “bu tür adımlar atıldıkça çatışmanın genişleme tehlikesinin de artacağını” söyledi.

BMGK, savaş için toplanacak

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) Hamas’ın İsrail topraklarına saldırısının ardından başlayan savaşı görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı duyuruldu.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuyla ilgili yapılan görüşmelerde daha önce herhangi bir karar alınamadı. Rusya’nın ‘insani ateşkes’ çağrısında Hamas’ın adının yer almaması nedeniyle ABD, İngiltere ve Fransa karar tasarısını veto etti.

Konsey başkanlığını yürüten Brezilya’nın hazırladığı ikinci karar taslağı ise Amerika’nın vetosu nedeniyle engellendi. Washington, İsrail’in ‘kendini savunma hakkından’ söz etmeyen bu metni sert bir dille eleştirirken, 12 ülke lehte oy kullandı.

Güvenlik Konseyi’nden herhangi bir karar çıkması üzerine Arap grubu adına Ürdün, Rusya, Suriye, Bangladeş, Vietnam ve Kamboçya’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, Genel Kurul Başkanı Dennis Francis’ten bu toplantının planlanmasını resmen talep etti.

Talep üzerine Genel Kurul’un konuyu görüşmek üzere perşembe günü toplanacağı açıklandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir