Birleşmiş Milletler’den Gazze’de Acil Ateşkes Çağrısı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında 13. gün geride kalırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’ye “hızlı ve engelsiz insani erişim” talebinde bulundu ve “acil insani ateşkes” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Guterres, “Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmelidir. Acilen gıda, su, yakıt ve ilaca ihtiyacımız var, hem de çok fazla ve sürdürülebilir bir şekilde ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ordusu ve Hamas’ın sorumluluğunu reddettiği Gazze’deki hastaneye yönelik saldırıya değinen Guterres, “Sivillerin korunması esastır. Hastanelere, okullara ya da BM altyapısına yönelik saldırılar uluslararası hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.

Hamas’ın saldırılarına atıfta bulunan Guterres, “Bu saldırılar ne kadar dehşet verici olursa olsun, Hamas kontrolündeki bölgede yaşayan 2.4 milyon Filistinlinin toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, “Hamas rehineleri koşulsuz olarak serbest bırakmalı ve İsrail Filistinlilere hızlı ve engelsiz insani yardım erişimini garanti etmelidir” dedi.

Refah sınır kapısı yardım için açılacak

Mısır’da devlet medyası, Gazze’ye ulaştırılacak yardımların beklediği Refah sınır kapısının Cuma günü “birkaç saatliğine” açılacağını aktardı. Mısır ile Gazze arasındaki sınır kapısının açılmasıyla yardım kamyonlarının Filistin tarafına geçmesi bekleniyor.

Sınır kapısında 100’den fazla yardım kamyonu bekliyor ancak dün 20 kadar kamyonun geçişiyle ilgili anlaşma sağlandığı belirtilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Cenevre’de yaptığı açıklamada, tırların insani yardım malzemeleri ile yüklü olduklarını ve hareket etmeye hazır vaziyette beklediklerini belirtti. Tedros, “Mısır ve Filistin’deki Kızılay kuruluşları ile birlikte, sınır geçişi açıldığında, umarız ki yarın, yardım malzemelerini Gazze Şeridi’ne götürmeye hazırız” diye konuştu.

“Malzemelerin kısa sürede geçişine izin verilmezse Gazze’de bir trajedi yaşanmasından endişe ediyoruz” diye konuşan Tedros yardım malzemelerinin altı gün önce sınır bölgesine gittiğini vurgulayarak, geçişin olup olmayacağıyla ilgili tedirginliğini de dile getirdi. Tedros, “Ancak son günlerdeki tecrübelerimiz nedeniyle geçişin olup olmayacağı konusunda aynı zamanda endişeliyiz” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) yapılan açıklamaya göre, DSÖ’nün beş yardım tırı hazır durumda. DSÖ Genel Direktörü Tedros, 40 ton malzemenin de önümüzdeki haftaya kadar bölgeye erişeceğini söyledi.

Tedros bu malzemeler arasında, aralarında hamilelerin de olduğu toplam 300 bin kişi için ilaçlar, kronik hastalar için ilaçlar, ağır yaralıların tedavisinde kullanılan malzemeler ve diğer tıbbi gereçler olduğunu belirtti.

Tedros aynı zamanda İsrail’e çağrıda bulunarak, Gazze’ye gönderilecek acil insani yardım malzemeleri listesine akaryakıtın da alınmasına izin vermesini istedi. “İsrail’in, Mısır’dan Gazze’ye su, gıda ve ilaç girişine engel olmayacağını açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz” diyen Tedros, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akaryakıt aynı zamanda hastane jeneratörleri, ambülanslar ve su arıtma tesisleri için gerekiyor. Ve İsrail’e akaryakıtı, Gazze’ye girişine izin verilen hayati malzemelere eklemesi çağrısında bulunuyoruz.”

DSÖ Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan ise Cenevre’de yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne “her gün insani yardımın gitmesi” gerektiğini söyledi. Ryan, 20 tırın şu anda Gazze’deki acil durum için son derece yetersiz olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Direktörü Martin Griffiths, günde yaklaşık 100 kamyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kahire’deki Dünya Gıda Programı’ndan Abeer Etefa, 20 kamyonun “iyi bir başlangıç” olacağını ancak “hiçbir şekilde yeterli olmadığını” söyledi.

Gazze’deki durumun “korkunç” olduğunu ve iki milyonluk nüfusun “çaresiz, yardıma muhtaç” olduğunu söyleyen Etefa, bu ilk planın “sistemi test etmenin bir yolu” olduğuna inanıyor.

AP’den “insani duraklama” çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP), Gazze’deki hastane saldırısı sonrası “insani duraklama” çağrısında bulunan bir karar tasarısını kabul etti.

Avrupa Komisyonu bu hafta başında Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan iki uçağın Mısır sınırına doğru yola çıkacağını duyurdu. Salı günü AB liderlerinin olağanüstü toplantısının ardından konuşan Ursula von der Leyen, Komisyon’un “(AB) yardımlarımızın Gazze’ye girmesini sağlamak için Mısırlı yetkililerle temas halinde olduğunu” kaydetti.

Gazze’de en az 3,785 Filistinli öldürüldü

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan savaştan bu yana Gazze Şeridi’nde en az 3,785 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu. Ölenler arasında en az 1.524 çocuğun da bulunduğunu belirten bakanlık, 12 bin 493 yaralının olduğunu açıkladı.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir