Biden’dan Ukrayna’daki ABD Vatandaşlarına: Ülkeyi Terk Edin

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD birliklerinin tahliye operasyonu düzenlemesinin mümkün olamayacağına dikkat çekerek Ukrayna’da bulunan ABD vatandaşlarına ülkeyi “şimdi” terk etmeleri çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, NBC News televizyonundan Lester Holt’un sorularını yanıtladı. Röportajda Biden, Ukrayna’daki ABD vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmesini istedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda buradaki Amerikalılar’ı tahliye etmek için asker göndermeyeceğini ekledi.

Biden, söz konusu olanın bir terör örgütü değil, dünyanın en büyük ordularından biri olduğunu da belirterek işlerin hızla çığrından çıkabileceğini söyledi. Holt’un ABD’nin hangi senaryoda Ukrayna’dan kaçan Amerikalılar’ı kurtarmak için asker göndereceği sorusuna Biden, ‘‘Hiçbir senaryoda’’ yanıtını verdi.

‘‘Amerikalılar’la Ruslar birbirine ateş açarsa bu dünya savaşına yol açar’’ dedi. Biden, ‘‘Şu an dünya her zamankinden çok farklı bir noktada’’ diye konuştu.

Dışişleri de benzer bir çağrı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı bir uyarıda Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri müdahale riskinin artması nedeniyle Ukrayna’daki Amerikalılar’a derhal ülkeden ayrılmaları çağrısı yaptı.

Açıklamada ‘‘Artan Rus askeri harekatı riski nedeniyle Ukrayna’ya seyahat etmeyin. Ukrayna’da bulunanlar derhal ticari ya da özel araçlarla ülkeyi terk etmeli’’ denildi.

Olası bir saldırı durumunda konsolosluğun ABD vatandaşlarının ülkeden çıkışına yardım etmek gibi faaliyetlerinin de etkilenebileceği belirtildi. Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandıran ve Belarus’la ortak tatbikat yapan Rusya, saldırı iddialarını reddediyor.

ABD askerleri Polonya ve Romanya’da

ABD ordusu, askerlerini Ukrayna’nın komşuları Polonya ve Romanya’ya konuşlandırmıştı. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ihtiyaç halinde Polonya’daki ABD askerlerinin muhtemel tahliye operasyonlarına yardım edebileceğini ifade etti.

Şu anda ordunun Amerikalıları Ukrayna dışına çıkarmak için bir girişimi bulunmadığını kaydeden Kirby, “Ukrayna’dan ayrılmak için çok sayıda olanak var” dedi.

Rus ve Ukraynalı temsilciler Berlin’de bir araya geldi

Krizi yatıştırmak için diplomatik temaslar da devam ediyor. Ukraynalı ve Rus temsilciler, dün “Normandiya Formatı” çerçevesinde Berlin’de bir araya geldi. Almanya ve Fransa’nın arabuluculuğunda gerçekleşen buluşmanın yaklaşık 10 saat sürdüğü, ancak kayda değer bir ilerleme sağlanamadan sona erdiği açıklandı.

Tarafların Mart ayında tekrar bir araya gelmek üzere anlaştığı belirtildi. Berlin’deki buluşmaya Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in dış politika danışmanları katıldı.

Batılı kaynaklara göre Rusya, Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırmış durumda. Rusya, gerginliğin azaltılması için güvenlik garantisi olarak NATO’nun doğuya doğru genişleme planından vazgeçerek Ukrayna’yı ittifak üyesi olarak kabul etmemesini istiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir