Benign Esansiyel Blefarospazm Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Benign esansiyel blefarospazm (BEB), göz çevresindeki kaslarda istemsiz kas spazmları ve kasılmalar yaşadığı nadir bir nörolojik bozukluktur. Semptomlar göz seğirmesi ve göz kırpma şeklinde başlayabilir ve göz tahrişi semptomları olabilir.

Haber Merkezi / Sonunda, benign esansiyel blefarospazm gözlerin istemsiz kapanmasına neden olur. BEB’nin kesin nedeni bilinmemektedir. Bozukluk, topluca erişkin başlangıçlı fokal distoni olarak bilinen bir grup bozukluktan biridir.

Benign esansiyel blefarospazm, başlangıç aşamasında, parlak ışıklar, yorgunluk, duygusal gerginlik ve rüzgar veya hava kirliliği gibi çevresel faktörler dahil olmak üzere göz tahrişi ile karakterize edilir. BEB hemen her zaman her iki gözü de etkiler (bilateral).

Kas spazmları ve kasılmalarının sıklığı artarak göz kapakları arasındaki açıklığın istemsiz olarak daralmasına veya göz kapaklarının kapanmasına neden olabilir. Etkilenen bireylerin gözlerini açık tutması giderek daha zor hale gelebilir.

Şiddetli vakalarda, spazmlar, göz kapaklarının her seferinde birkaç saat kapandığı noktaya kadar yoğunlaşabilir. Bir kişinin görüşü etkilenmemesine rağmen, göz kapaklarının uzun süre kapalı kalması kişinin işlevsel olarak kör olmasına neden olabilir.

BEB, yüzün alt kısmında, ağızda veya çenede distoni ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu durumlarda BEB, çene sıkma, yüz buruşturma veya dil çıkarma ile ilişkilendirilebilir. Buna Meige sendromu veya kraniyal distoni denir. BEB ayrıca anormal derecede kuru gözlerle de ilişkilendirilebilir.

Gündüzleri ortaya çıkan spazmlar ve kasılmalar çoğu hastada uyurken kaybolur ve ertesi gün tekrarlar. BEB semptomları şarkı söylemek, gülmek, esnemek ve çiğnemek gibi çeşitli aktivitelerle geçici olarak hafifletilebilir.

Diğer aktiviteler semptomları kötüleştirebilir. Bu tür faaliyetler arasında okuma, yürüme, televizyon izleme, parlak ışıklara maruz kalma ve araba kullanma yer alır. Stres ayrıca semptomları kötüleştirebilir.

Araştırmacılar, BEB’nin nedeninin çok faktörlü (örneğin, belirli genetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanan) olabileceğini düşünüyor.

Beynin bazal ganglionlar olarak bilinen bir bölgesinin arızalanması BEB gelişiminde rol oynayabilir. Bazal ganglionlar beynin derinlerinde bulunan sinir hücrelerinden oluşan yapılardır. Bazal gangliyonlar, motor ve öğrenme fonksiyonlarının düzenlenmesinde yer alır. BEB’li bireylerde bazal ganglionlarla ilişkili kesin sorun(lar) bilinmemektedir.

Etkilenen bazı kişilerde göz travması gibi yerel göz hastalığı öyküsü olabilir. Ancak, lokal göz hastalığı ile BEB gelişimi arasında kanıtlanmış bir ilişki kurulmamıştır. Etkilenen bireylerin çoğunda BEB, bilinen bir tetikleyici faktör olmadan kendiliğinden gelişir.

Blefarospazm, tardif diskinezi veya jeneralize distoni, Wilson hastalığı ve çeşitli parkinson sendromları gibi diğer bozukluklara ikincil olarak da ortaya çıkabilir. Blefarospazm, belirli ilaçların, özellikle Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçların kullanımına ikincil olarak da ortaya çıkabilir.

Benign esansiyel blefarospazmın kesin tanısını koyacak laboratuvar testleri yoktur. Kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü ve karakteristik semptomların tanımlanması temelinde bir teşhis konur.

BEB’nin tedavisi, oral ilaç tedavisi, fokal botulinum toksin enjeksiyonları veya tek başına veya botulinum toksin enjeksiyonları ile birlikte kullanılan göz kapağı kasını çıkarmak için yapılan ameliyattan oluşur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir