Bazal Hücreli Karsinom Epidemiyoloji

Bazal hücreli karsinom, en sık görülen cilt kanseri türlerinden biridir ve ilk olarak 1827’de Arthur Jacob tarafından tanımlanmıştır. Bazal hücre kanseri lokalizedir ve nadiren yayılır. Ancak yine de çevreleyen dokuyu istila edip yok edebildiği için malign olarak adlandırılır.

Bazal hücreli karsinom, açık tenli, açık saçlı kişilerde daha yaygındır. Bazal hücreli karsinom insidansı, yılda 100.000 kişi başına 726 vakanın olduğu Avustralya’da en yüksektir. Hem genetik hem de güneşe maruz kalmanın bu yüksek insidansa katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

İngiltere’de, bazal hücreli karsinom insidansı, son 10 yılda her yıl 100.000 kişi başına 173.5’ten 265.4’e yükselmiştir.

Almanya’da yılda 100.000 erkek başına 96 yeni vaka ve yılda 100.000 kadın başına 95 vaka görülmektedir. Kanada, İsviçre, Hollanda ve Finlandiya’da erkekler ve kadınlar için 100.000 kişi başına yıllık yeni vaka oranları 87 ve 68, 52 ve 38, 53 ve 38 ve 49 ve 45’tir.

Coğrafi varyasyonlar

Bazal hücreli karsinom insidansının coğrafi konumunda dikkate değer farklılıklar vardır. Genel olarak, bir bölgenin enlemi azaldıkça bazal hücreli karsinom insidansı artar çünkü alan ekvatora ne kadar yakınsa UV radyasyonu o kadar yüksek olur.

Avustralya’da, daha düşük enlem bölgelerinde insidans, yılda 100.000 kişi başına 1.600 kadar yüksekken, örneğin Kuzey Avrupa’nın daha yüksek enlem bölgelerinde, insidans önemli ölçüde daha düşüktür, yılda 100.000 kişi başına 40 ila 80 arasında değişir.

Artan sayılar

Son birkaç on yılda, bazal hücreli karsinomdan etkilenen insan sayısı artmaktadır. Beyaz bireyler arasında yıllık insidans ABD, Kanada ve Avustralya’da ortalama yüzde 3.7 arttı ve ABD’de insidans 20 yıl öncekinin iki katı. Brezilya’da cilt kanseri oranı 2001 ile 2006 arasında yaklaşık yüzde 113 arttı.

Tahminler, 60 yaşın üzerindeki açık tenli bireylerin yaklaşık yarısının bir tür cilt kanseri geliştireceğini göstermektedir. Birçok ülkede yıllık yüzde 10’luk bir büyüme oranı nedeniyle, bazal hücre kanseri yakında diğer tüm kanserlerin insidansını geçecektir.

Yeni teşhis edilen vakaların sayısındaki artış, sağlık profesyonellerinin hastaları teşhis etmek ve sevk etmek için daha fazla çaba göstermesiyle, durumun daha fazla farkındalığa ve anlayışa bağlı olabilir. UV ışınlarına daha fazla kümülatif maruz kalma, bronzlaşmış cildin popülaritesinin artması, daha uzun ömür ve ozon tabakasının incelmesi önerilen diğer faktörler arasındadır.

Önceki veriler, erkeklerin bazal hücre kanserinden kadınlardan daha sık etkilendiğini göstermiştir. Bununla birlikte, son araştırmalar, muhtemelen şezlong kullanımındaki artış ve dermatolojik bakım ve erken tıbbi yardım arama eğiliminin artması nedeniyle teşhis edilen kadın sayısında bir artış olduğunu göstermektedir.

Kadınlarda eksize edilen bazal hücreli karsinomlar, erkeklerde eksize edilenlerden daha küçük çaplara sahip olma eğilimindedir, bu da gerçekten erken tıbbi yardım aldıklarını düşündürür.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir