Baskın Çoklu Epifiz Displazisi Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Baskın çoklu epifiz displazisi, el, ayak ve diz kemiklerini etkileyenler de dahil olmak üzere iskelet malformasyonları (displazi) ile karakterize edilen bir grup genetik bozukluk için genel bir terimdir. Özellikle kalça ve dizlerde görülen eklem ağrıları da yaygındır ve sıklıkla çocukluk döneminde gelişir. 

Haber Merkezi / İlk belirtiler egzersiz sonrası kalça ve dizlerde ağrıyı içerebilir. Özellikle ağırlık taşıyan büyük kemiklerde ilerleyici eklem hastalığı yaygındır. Baskın çoklu epifiz displazisi, belirli genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu bozukluğa beş farklı genin neden olduğu bilinmektedir.

Bu bozuklukların spesifik belirti ve semptomları, aynı alt tipte olanlar arasında bile kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Başlangıç ​​genellikle erken çocukluk dönemindedir. Egzersiz sonrasında kalça ve dizlerde oluşan ağrı genellikle bu bozuklukların ilk belirtisidir. Etkilenen çocuklar kolayca yorulabilir. Etkilenen bazı çocuklarda paytak paytak yürüme (anormal yürüyüş) gelişir. 

Büyüme geriliği çocukluk döneminde ortaya çıkar ve bazı çocuklar yaşlarına göre kısa olabilir (hafif ila orta boy kısalığı). Yetişkin boyu genellikle normaldir ancak daha kısa aralıktadır. Bir kişinin kolları ve bacakları gövdeye göre kısa olabilir ve bu durum çocukluk döneminde belirginleşebilir. Bu büyüme özellikleri hafif olabilir ve takdir edilmesi zor olabilir.

Bazı küçük çocuklarda düşük kas tonusu ve azalmış kas kuvveti (kas hipotonisi), normalden daha fazla esneyen diz ve parmak eklemleri (hipermobilite) ve dirseklerin hareketlerinde kısıtlılık görülebilir.

Etkilenen bireyler ayrıca, etkilenen eklemlerde kronik eklem ağrısına (artralji) dönüşebilen erken başlangıçlı iltihaplanma, ağrı ve sertlik (erken başlangıçlı artrit) yaşarlar. Eklem sorunları 5 veya 6 yaş gibi erken bir yaşta başlayabilir, ancak 30’lu yaşlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Özellikle ergenlerde birden fazla eklem etkilenebilir. Dizler ve kalçalar sıklıkla etkilenir ve kalçalarda deformasyon meydana gelebilir. 

Eklem ağrısı genellikle fiziksel egzersiz sonrasında daha da kötüleşir. Yetişkinlikte omuzlarda ağrı ve hareket kaybı ortaya çıkabilir. Bazı bireylerde kasların, tendonların veya diğer dokuların (kontraktürler) kısalması veya sertleşmesi nedeniyle etkilenen eklemlerde deformasyon veya sertlik gelişir. Ciddi vakalarda ilerleyici eklem hasarı potansiyel olarak ciddi sakatlığa ve 30’lu veya 40’lı yaşlarda eklem replasmanı ihtiyacına neden olabilir.

Nadir durumlarda, uyluk kemiğinin vücudun merkezine doğru açılı olduğu kalça deformitesi (cox vara), çarpık bacaklar (genu varum) ve ‘çarpık dizler’ (genu valgum) dahil olmak üzere ek semptomlar ortaya çıkabilir. bacaklar içe doğru bükülür, böylece kişi ayakta durduğunda ayak bilekleri ve ayaklar ayrı olsa bile dizler birbirine değecektir. 

Çift katmanlı veya çift patella olarak bilinen başka bir nadir bulgu, baskın çoklu epifiz displazisinin belirli formlarıyla ilişkili olabilir. Patella veya diz kapağı, diz ekleminin ön kısmını koruyan üçgen kemiktir. Çift patellanın arasında kıkırdak yerine iki kemik (kemikli) katman bulunur. Çift patella herhangi bir semptomla ilişkili olmayabilir (asemptomatik) veya sık sık çıkıklara, diz ağrısına ve dizin potansiyel olarak fonksiyonel sakatlığına yol açabilir.

Baskın çoklu epifiz displazisi, spesifik genlerdeki bir mutasyondan kaynaklanır. Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz veya mevcut olmayabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak vücudun birçok organ sistemi etkilenebilir.

Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir. Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Anormal gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir.

Baskın çoklu epifiz displazisi tip 1, kıkırdak oligomerik matriks proteini ( COMP ) genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Çoklu epifiz displazisi vakalarının çoğunluğu (%70’den fazlası) COMP’daki mutasyonlardan kaynaklanır.gen. Araştırmacılar genin 19. kromozomun (19p13.11) kısa kolunda (p) yer aldığını belirledi. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır.

İnsan vücut hücrelerinde normalde 46 kromozom bulunur. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılır ve cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır. Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu, kadınlarda ise iki X kromozomu bulunur. Her kromozomun “p” ile gösterilen kısa bir kolu ve “q” ile gösterilen uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür.

Baskın çoklu epifiz displazisi tip 2, kolajen tip IX alfa-2 ( COL9A2 ) genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Gen, kromozom 1’in (1p34.2) kısa kolunda bulunur.

Baskın çoklu epifiz displazisi tip 3, kolajen tip IX alfa-3 ( COL9A3 ) genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Gen, 20q13.33’ün uzun kolunda bulunur.

Baskın çoklu epifiz displazisi tip 5 geni, matrilin 3 ( MATN3 ) genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Gen, kromozom 2’nin (2p24.1) kısa kolunda bulunur.

Baskın çoklu epifiz displazisi tip 6, kolajen tip IX alfa-1 ( COL9A1 ) genindeki mutasyonlardan kaynaklanır . Gen, kromozom 6’nın (6q13) uzun kolunda bulunur.

COMP ve MATN3 genleri, hücrelere destek sağlayan bir doku ağı olan hücre dışı matriste bulunan proteinleri oluşturur (kodlar). Bu genler tarafından kodlanan proteinler, bağları veya tendonları oluşturan hücreleri çevreleyen hücre dışı matrisin bir kısmında ve ayrıca kondrositler olarak bilinen yakındaki kıkırdak oluşturan hücrelerde bulunur. Bu proteinlerin kesin işlevleri tam olarak anlaşılamamıştır.

COL9A2 , COL9A3 ve COL9A1 genleri, bağ dokusunun gelişimi ve güçlendirilmesi için gerekli olan bir protein olan tip IX kolajenin çeşitli kısımlarını oluşturur (kodlar). Vücudun hücreleri arasındaki materyal olan bağ dokusu, vücutta birçok farklı çeşidi bulunan kolajenden oluşur. Tip IX kollajen kıkırdağın önemli bir parçasıdır.

Araştırmacılar, baskın çoklu epifiz displazisinin ilerlemesinin ve şiddetinin, ilgili gene ve bir gende mevcut spesifik mutasyona ve ayrıca mutasyonun gendeki spesifik lokasyonuna bağlı olarak değişebileceğini belirlemiştir. Buna genotip-fenotip korelasyonu denir. Örneğin, tip IX kollajenle ilişkili üç genin dizlerde ciddi eklem tutulumuna sahip olma olasılığı daha yüksekken, kalçalar korunur veya yalnızca hafif etkilenir.

MATN3 mutasyonları, COL9A2 mutasyonu olan bireylerde görülenlerden daha şiddetli , fakat COMP mutasyonu olan bireylerde görülenlerden daha az şiddetli olan kalça anormallikleri ile ilişkilidir. Uyluk kemiği başının (femoral epifiz) önemli derecede etkilenmesi daha olasıdır.COMP mutasyonları diğer mutasyonlara göre daha fazladır. Araştırmacılar spesifik genotip-fenotip korelasyonlarını daha iyi anlamak için bu bozukluklar üzerinde çalışıyorlar.

Baskın çoklu epifiz displazisine neden olduğu bilinen beş farklı gen olmasına rağmen, birçok vaka bu genlerin herhangi birine bağlanamıyor; bu da, henüz tanımlanamayan ek genlerin de bozukluğa neden olabileceğini düşündürüyor. Bilinen genlerin, bu bozukluğun genel vakalarının yarısından azını oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Baskın multipl epifiz displazisinin tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır. Özellikle kalça ve dizlerde eklem ağrısı, el, ayak ve dizlerde iskelet bozukluğu ve skolyoz bulunan kişilerde bu bozukluktan şüphelenilebilir.

Tedavi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, iskelet bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzman kişiler (ortopedi uzmanları ve ortopedi cerrahları), romatologlar, fizyoterapistler ve diğer sağlık profesyonellerinin çocuğun tedavisini etkileyecek sistematik ve kapsamlı bir planlama yapması gerekebilir. Genetik danışmanlık etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir.

Eklem hareketini iyileştirebilen ve kas dejenerasyonunu (atrofi) önleyebilen standart fizik tedavi faydalıdır. Havuzda fizik tedavi (hidroterapi) artritli bireyler için faydalı olabilir. Ağrı yönetimi zorlayıcı olabilir. Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) gibi ağrı (analjezik) ilaçlarının dikkatli kullanılması önerilir.

Bazı durumlarda daha iyi konumlandırma sağlamak ve belirli eklemlerde hareket aralığını artırmak için ameliyat gerekli olabilir. Kalçalardaki malformasyonu tedavi etmek için ameliyat gerekli olabilir ve bazı durumlarda total kalça protezi ameliyatı (total kalça artroplastisi) gerekli olabilir. Diz anormalliklerini tedavi etmek için cerrahi prosedürler önerilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir