Bariatrik Embolizasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? Komplikasyonları

Obezite dünya çapında neredeyse nüfusun yaklaşık yüzde 7’sini  etkilemektedir. Tütün mamullerini sollayarak en hız katil haline geldi. Metabolik kökenli diyabet ve kardiyovasküler hastalıklardan endometrium, meme ve kolon kanserlerine kadar uzanmaktadır.

Haber Merkezi / Obezitenin ikincil komplikasyonları diyabete bağlı körlük, böbrek yetmezliği ve psikolojik rahatsızlıkları içermektedir.

Obezite tedavisinde uzun zamandır diyet düzenlemesi, egzersiz ve davranış modifikasyon tekniklerine odaklanılmıştır. Bazı ilaçlar obezite tedavisinde de kullanılmıştır, ancak bunlar kabul edilemez yan etkilerle bağlantılıdır.

Morbid obezitesi olan, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olduğu, hatta diğer tıbbi durumların olduğu 35 hastalarda bariatrik cerrahi önerilir. Bunlar, mide hacmini azaltan veya uygun sindirimi önleyen teknikleri içerir.

Bunların seçilmiş hasta gruplarında hem obeziteyi hem de buna bağlı komplikasyonları azaltmada yüksek etkili olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, değişmeyen yeme alışkanlıklarıyla, bariatrik cerrahiyi bile kademeli olarak kilo alımına dönüş izleyebilir.

Bu bağlamda, gastrik arter embolizasyonu veya bariatrik arter embolizasyonu (BAE) güçlü bir araç olarak ortaya çıkmaktadır.

Bariatrik Arter Embolizasyonu

Mide, sol ve sağ gastrik arterlerin yanı sıra sağ gastroepiploik arter ve kısa gastrik arterler tarafından beslenir.

Üst gastrointestinal (GI) kanaldaki bazı damarların embolizasyonu, portal hipertansiyonla sonuçlanan portal sirozda olduğu gibi GI kanamasının tedavisinde iyi prova edilmiş bir uygulamadır. Bu teknik, ön bağırsaktaki çok sayıda kollateral damar nedeniyle nadiren bağırsak iskemisine neden olur.

Bariatrik arter embolizasyonu, midenin ghrelin üreten bölgesi olan fundusa nispeten zayıf kan beslemesini indüklemek için perkütan kateter yönlendirmeli sol gastrik arter embolizasyonu anlamına gelir.

En az iki dal tıkanmış olup, morhuat veya polivinil alkol (PVA) gibi değişen çaplarda boncuklar gibi bir sklerozan ajanı transarteriyel olarak dahil eder. Embolizasyonun ghrelin sekresyonunu azaltmadaki etkinliği tartışılmazken, kilo kaybı açısından etkisi kesin olarak kanıtlanmamıştır.

Obezitede Ghrelin Önemi

Mide sadece yutulan yiyeceklerin deposu veya sindirim organı değildir. Aynı zamanda bir nörohormonal sistemdir. Fundus, iştah ve tokluğun sinirsel düzenlenmesi için çok sayıda yol taşır.

Ghrelin, esas olarak midenin fundusundan salınan, uzun süreli iştahı ve enerji bakımını düzenleyen bir peptit hormonudur. Açlık veya açlık koşullarında salınır ve beyni gıda alımını başlatması için uyarır. Ghrelin üretiminin bir sonraki ana bölgesi, peptidi fundustan 20 kata kadar daha düşük konsantrasyonlarda serbest bırakan duodenumdur.

Ghrelin salgılanmasına yanıt olarak aşağıdaki eylemler gerçekleşir:

  • Büyüme hormonu salınımında artış
  • Mide asidi salgısında artış
  • Artan mide motilitesi
  • Daha hızlı mide boşalması
  • Azaltılmış insülin sekresyonu

Artan ghrelin seviyeleri, artan yağ dokusu birikimine ve obeziteye yol açar.

BAE’nin Güvenlik Profili

Prosedürün komplikasyonları şunları içerir:

  • Pulmoner emboli
  • Delikli mide ülserleri
  • Gastrit
  • Distal özofagus darlığı
  • İstenmeyen doku hasarı ile hedef dışı embolizasyon

Prosedür için daha fazla güvenlik, BT kılavuzluğunda yapmak, floroskopik kılavuzluk altında görüntülenen radyo-opak aljinat ışınları kullanmak ve enjekte edilen malzemenin geri akışını önleyen özel bir mikro kateter kullanmak gibi çeşitli önlemleri içerir.

Hasta güvenliği için optimum prosedür yönergeleri oluşturmak için denemeler halen devam etmektedir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir