Aspergilloz Nedir? Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Aspergilloz, bir küf türü olan Aspergillus’un neden olduğu bir mantar enfeksiyonudur. 180’den fazla farklı Aspergillus türü tespit edilmiş durumda ve daha fazlası da tespit edilmeye devam ediyor.

Haber Merkezi / Bu türlerin çoğu zararsızdır. Bununla birlikte, bazı türler insanlarda basit alerjik reaksiyonlardan hayatı tehdit eden invaziv hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olabilir. Toplu olarak, bu hastalık grubu aspergilloz olarak adlandırılır ve genel olarak alerjik, kronik ve invaziv olmak üzere üç kategoriye ayrılır.

Alerjik bronkopulmoner aspergilloz, alerjik aspergillus sinüzit, invaziv aspergilloz, kutanöz (cilt) aspergilloz ve kronik pulmoner aspergilloz gibi birkaç farklı formu vardır ve bunlar da birkaç farklı sunuma sahiptir.

Aspergilloz sağlıklı bireylerde nadiren gelişir; çoğu insan bu sporları her gün sorunsuz bir şekilde solur. Astım, kistik fibroz ve önceden akciğer hastalığı gibi altta yatan bir hastalığı olan veya uzun süre kortikosteroid ilaç almış kişilerde veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde enfeksiyon gelişme olasılığı çok daha yüksektir.

Düşük düzeyde nötrofil, vücudun enfeksiyonla savaşmasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresi olan kişiler (nötropeni) veya kemiği olan insanlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (immünsüpresif ilaçlar) alan kişiler ilik veya organ nakli.

Çoğu durumda, aspergilloz, duyarlı kişiler nefes aldıklarında (nefes aldıklarında) gelişir. nötrofil seviyeleri düşük olan kişiler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresi (nötropeni) veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (immünsüpresif ilaçlar) alan kişiler, örneğin kemik iliği veya organ nakli.

Çoğu durumda, aspergilloz, duyarlı kişiler nefes aldıklarında (nefes aldıklarında) gelişir. Aspergillus sporları. Aspergilloz bulaşıcı değildir ve bir kişiden diğerine bulaşamaz.

Aspergilloz semptomları, mevcut bozukluğun spesifik formuna bağlı olarak değişir. Genellikle akciğerler etkilenir. Aspergilloz, alerjik bir reaksiyon, vücudun belirli bir bölgesini (örneğin, akciğerler, sinüsler veya kulak kanalları) etkileyen izole bir bulgu veya vücudun çeşitli dokularını veya organlarını etkilemek için yayılan invaziv bir enfeksiyon olarak ortaya çıkabilir.

Aspergilloz teşhisi, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve biyopsi, röntgen, antijen deri testleri, doku kültürü veya kan testleri ile bronkoskopi gibi çeşitli özel testlere dayanır. Kontrol altına alınması zor astımı veya kistik fibrozisi olan kişilerde alerjik bronkopulmoner aspergillozdan şüphelenilmelidir.

Aspergilloz tedavisi, mevcut aspergillozun spesifik tipine, enfeksiyonun boyutuna, kişinin genel sağlığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında dikkatli bekleme, ilaç tedavisi ve ameliyat yer alır. Çocuklarda da yetişkinlerde uygulanan tedavilerin aynısı uygulanır, ancak ilaçların dozajı da dahil olmak üzere farklılıklar vardır. Bazı ilaçlar için çocuklar için standart veya en etkili doz bilinmemektedir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir