Ardahan: Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi; Ardahan’ın Göle İlçesi, Kalecik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Kalecik Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Kalecik Kalesi, M.Ö. 8. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilmiş. Köyden gelen derenin meydana getirdiği vadi ile Kura Vadisi’nin birleştiği noktada, sarp bir alana kurulmuş olan Kalecik Kalesi, mimari özellikleri ve bulunan seramik kalıntıları ile Urartulara ait olduğuna dair ipuçları veriyor.

Bölgede Urartular tarafından yapıldığı tahmin edilen diğer kalelerle benzer özellikler taşıyan Ardahan Kalecik Kalesi, üç yönden oldukça dik ve sarp kayalıkların sınırladığı, akarsularıyla beraber iki derin vadinin birleştiği bir konumda yer alıyor. Ardahan Kalecik Kalesi’ne, kuzey yönden, iki tarafı yarı silindirik birer burçla takviye edilmiş kapıdan giriliyor.

Asya’dan Anadolu’ya bir geçiş noktası olan Ardahan bu stratejik konumu itibariyle tarih boyunca bu bölgede bulunan devletler arasında mücadelelere sebep olmuş ve sürekli el değiştirmek durumunda kalmıştır. Urartular, Arda Türkleri, Saka- İskit Türleri, Selçuklular ve Osmanlılar yörede yaşamış önemli uygarlıklardır.

Ardahan’ın kendine has özellikleri olan bir kültür mirası bulunmaktadır. Bu kültür mirası içerisinde kalelerde dikkat çekmektedir: Ardahan Kalesi, Savaşır (Cancak) Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Şeytan Kalesi, Kurtkale, Kazan Kale, Altaş (Ur) Kalesi, Kırnav Kale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir