Ardahan: Sevimli Kalesi

Sevimli Kalesi; Ardahan’ın Hanak İlçesi, Sevimli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Sevimli Köyüne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Sevimli Köyü’nün yaklaşık olarak 500 m güneyinde Kura Vadisi’nde yarımada şeklindeki sarp bir tepe üzerindedir. Kale genel olarak Urartu Dönemi’nde yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak günümüze kadar geçirdiği onarımlar sonucu mimari özelliği büyük ölçüde değişmiştir. Kalenin kuzeyinde Urartu özelliği gösteren sur kalıntıları yer almaktadır.

Güneyinde nehre doğru 4 ayrı yapı kalıntısı yer almakta ancak bu yapıların daha sonraki bir dönemde yapıldığı anlaşılmaktadır. Kale günümüzde üçü sağlam olmak üzere beş birimden oluşmaktadır. Kalenin, bulunduğu stratejik ve korunaklı konumu nedeniyle Demir Çağı’ndan itibaren uzun bir süre çeşitli eklemeler yapılarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Asya’dan Anadolu’ya bir geçiş noktası olan Ardahan bu stratejik konumu itibariyle tarih boyunca bu bölgede bulunan devletler arasında mücadelelere sebep olmuş ve sürekli el değiştirmek durumunda kalmıştır. Urartular, Arda Türkleri, Saka- İskit Türleri, Selçuklular ve Osmanlılar yörede yaşamış önemli uygarlıklardır.

Ardahan’ın kendine has özellikleri olan bir kültür mirası bulunmaktadır. Bu kültür mirası içerisinde kalelerde dikkat çekmektedir: Ardahan Kalesi, Savaşır (Cancak) Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Şeytan Kalesi, Kurtkale, Kazan Kale, Altaş (Ur) Kalesi, Kırnav Kale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir