Anüsten (Makattan) Kan Gelen Durumlar Nelerdir?

Anüsten (Makattan, Analdan) kan gelme durumu çok sayıda hastalık için bir ön belirti olarak karşımıza çıkar. Kanamanın kaynağı belirleninceye kadar araştırılmalıdır.

Anüsten kanama birçok durumda hemoroid, anal fissür, siğil gibi iyi huylu sebeplerle gelişmektedir. Bu hastalıkların hızlı ve etkin tedavisi için uzmanlık gerekmektedir.

Uzman bir proktoloğa ulaşılamadığı durumlarda, bitkisel ilaçlar, kremler, fitiller gibi uygunsuz ve yetersiz tedaviler sorgulanmadan uygulanmaktadır. Bunun sonucunda hasta etkin tedavi için umutsuzluğa kapılmakta ve sorunun tedavi edilemez bir durum olduğunu kabullenmektedir.

Ancak hemoroid, fissür ve diğer sık rastlanan anorektal hastalıklar genellikle hızlı bir şekilde ameliyata gerek duyulmadan tedavi edilebilmektedir.  Bir takım modern ilaçlar, botoks enjeksiyonu, hemoroidal band ligasyonu gibi ayaktan tedaviler etkin sonuçlar elde edilebilmektedir.

Kanama yoğunsa dikkat!

Makatta kanamanın çok yoğun olduğu vakalar daha da nadir görülmektedir. Hastaneye yatışın ilk günü hemoglobin değerinde 2 g/dl‘den fazla düşme olması veya 2 üniteden fazla kan transfüzyonu gereksinimi yoğun alt gastrointestinal sistem kanaması olarak tanımlanmaktadır.

Bu tip kanamalarda belirleyici olan durumlar; aspirin kullanımı, beraberinde en az iki tane hastalığın bulunması, nabız hızının dakikada 100’ün üzerinde olması, sistolik basıncın 115 mmHg altında olmasıdır. Bu vakalar detaylı değerlendirme ve tedavi için acil olarak bu alanda uzman hekimlere yönlendirilmelidir.

Hastalık hakkında yönlendirici olabilecek bazı Anüs kanama şekilleri şunlardır:

Makatta kanama ile birlikte ağrı olması: Bu tip ağrı genelde anal fissürlere yani çatlaklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Anal fissürde dışkılama, bir cam parçası çıkarır gibi yırtılır tarzda ağrıya neden olur ve kanama çok yoğun değildir.

Makatta kanama ile birlikte yanma hissi olması: Daha çok hemoroid hastalığını düşündürmektedir. İleri evre hemoroidlerde, hemoroid dokusunun dışarıya sarkması da görülebilmektedir.

Damlama şeklinde kanama görülmesi: Dışkılama ile tetiklenen bu kanama tipi hemen her zaman ileri evre hemoroidal hastalığa bağlıdır.

Ağrısız makat kanaması:Bu tip kanamalar hemoroid, polipler ya da rektal kanser gibi birçok hastalıkla ilişkili olabilmektedir.

Gaitada çizgi tarzında kan görülmesi: Bu tip kanamalar da hemoroid, polip, rektal kanser gibi anüse yakın hastalıklardan kaynaklanabilmektedir.

Tuvalet kağıdında kan görülmesi: Yine fissür, hemoroid gibi bir hastalığa işaret etmektedir.

Makattan pıhtılı kanama olması: Gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinden anjiodisplazi, divertiküler hastalık gibi nedenlerle ciddi kanama olduğunu göstermektedir. Bu vakalar detaylı değerlendirme ve tedavi için vakit kaybedilmeden proktoloji konusunda uzmandoktorlara yönlendirilmelidir.

Ciddi kabızlık sonucunda makatta rektal kanama olması: Mutlaka rektosel yani bağırsak fıtıklaşması, divertiküler hastalık, tümor gibi altta yatan bir duruma işaret etmektedir. Altta yatan hastalık kesinlikte tespit ve tedavi edilmelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir