Antikoagülan Gıda-İlaç Etkileşimleri

Gıda-ilaç etkileşimi, belirli bir yiyecek veya içeceğin belirli bir ilacın çalışma şeklini etkilemesidir. Gıda-ilaç etkileşimlerinin riskleri, bir ilacın düzgün çalışmasını engellemeyi, istenmeyen yan etkilere neden olmayı ve ilaç tedavisi sırasında vücudun yutulan yiyecek veya içecekleri kullanma şeklini değiştirmeyi içerir.

Haber Merkezi / İlaçlar aç karnına alındığında da farklı şekilde çalışabilir. Örneğin, daha hızlı veya daha yavaş, daha fazla veya daha az etkili çalışabilir veya sindirim sorunlarına neden olabilirler. Herhangi bir yan etkiyi önlemek veya tanımak için mevcut ve yeni ilaçlar arasındaki potansiyel etkileşimleri tartışmak önemlidir. Bu uyarı aynı zamanda ilaç-gıda etkileşimlerini de kapsar.

Doğrudan oral antikoagülanların (DOAC’lar), artan güvenlik marjları nedeniyle VKA’ların yerini alması beklenmektedir. Bununla birlikte, yiyecek, içecek, şifalı otlar ve diğer ilaçlarla etkileşimler yine de ortaya çıkabilir.

Antikoagülanlar nelerdir?

Yaygın olarak kan sulandırıcı olarak adlandırılan antikoagülanlar, kanın pıhtılaşma sürecini engelleyen bir grup ilaçtır. Zararlı kan pıhtılarının gelişmesini önlemek için reçete edilirler. Antikoagülanlar, kan pıhtısı oluşumu riskinin yüksek olduğu hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bunlar arasında derin ven trombozu, faktör V Leiden, miyokard enfarktüsü ve polisitemi vera sayılabilir.

Antikoagülanlar reçete edildiğinde, etkinliğini değerlendirmek için bir protrombin zamanı (PT) testi kullanılır. Bu test, kanın ne kadar hızlı pıhtılaştığına bakar. PT testinden elde edilen sonuçlar, uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) olarak adlandırılan bir oran olarak ifade edilir.

Sağlıklı hastalarda 1,1 veya daha düşük bir INR değeri normal kabul edilir, daha düşük değerler daha hızlı pıhtılaşmayı gösterirken daha yüksek değerler daha yavaş pıhtılaşma oranını gösterir. 2,0 ile 3,0 arasındaki INR değerleri, antikoagülan tedavi sırasında etkili terapötik değerler olarak kabul edilir.

K vitamini antagonistleri

K vitamini antagonistleri (VKA’lar) dünya çapında en sık reçete edilen oral antikoagülanlardır. Embolik iskemik inme, derin ven trombozu ve pulmoner emboli gibi durumları tedavi etmek için kullanılırlar. VKA’ların etkinliğini etkileyen etkileşimler , aşırı antikoagülasyondan kanamaya veya yetersiz antikoagülasyondan dolayı tromboza neden olabilir.

Doğrudan oral antikoagülanlar (DOAC’lar)

Antikoagülanlar ve K vitamini etkileşimleri

K vitamini, kanın pıhtılaşma sürecinde gerekli bir elementtir. Yetişkinlerin günde yaklaşık 1 mikrogram/kg vücut ağırlığı K vitaminine ihtiyacı vardır. Fazla K vitamini alınırsa, karaciğerde ileride kullanılmak üzere depolanır. Bu nedenle, vücut depolarını sağlıklı seviyelerde tutmak için günlük alım veya ekstra K vitamini takviyesi genellikle gereksizdir.

K vitamini aşağıdaki gıdalarda bulunur:

  • Karaciğer
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Peynir
  • Kara lahana
  • Mercimek
  • Keten tohumu
  • Marul
  • Ispanak
  • Soya yağı
  • Şalgam
  • Papatya
  • Yeşil çay

Keten tohumu, antikoagülanların uygun emilimini engelleyebilir.

Soya fasulyesi yağı veya soya fasulyesi sütü ve ayrıca karaciğer, VKA’ların etkisini engelleyebilecek yüksek K vitamini içeriğine sahiptir.

Kızılcık ürünleri, idrar yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi yüksek miktarlarda alınmadıkça önemli değildir.

Yeşil çay yüksek miktarlarda PT-INR değerlerini düşürebilir.

Antikoagülanlar ve alkol etkileşimleri

Alkol çok sayıda ilaçla etkileşime girer.

Alkolün de bir miktar pıhtılaşma önleyici etkiye sahip olduğunu ve yetişkinleri kan pıhtılarından koruyabildiğini belirtmek önemlidir, ancak bu amaç için önleyici bir önlem olarak önerilmemektedir.

Karaciğer alkolün ve bazı ilaçların parçalanmasından sorumludur ve bu durum antikoagülanın normalden daha yavaş metabolizmasına neden olarak kandaki ilaç konsantrasyonunun artmasına ve dolayısıyla kanama riskinin artmasına neden olabilir.

Antikoagülanlarla birlikte alındığında aşırı alkol tüketimi INR değerlerini artırabilir. Öte yandan, kronik alkol tüketimi INR’yi düşürür. Antikoagülan kullanan hastaların günde iki veya daha az alkollü içki içmeleri önerilir.

Antikoagülanlar ve bitkisel takviye ve vitamin etkileşimleri

Çeşitli otlar ve vitaminler antikoagülanlarla etkileşime girebilir.

Kızılcık suyu ve diğer kızılcık ürünleri, antikoagülanların etkilerini değiştirebilir. Antikoagülan ilaçlar kullanırken kanama riskini artırabileceğinden büyük miktarlarda sarımsak, zencefil, glukozamin (bir amino şeker), ginseng ve ginkgodan kaçınılmalıdır.

Aşağıdaki takviyeler teorik olarak VKA’ları inhibe etme yeteneğine sahiptir, ancak klinik etkileri önemsizdir:

  • Balık Yağı
  • Omega-3 yağlı asitler
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Ginkgo
  • Zerdeçal
  • kurkumin

Çalışmalar, VKA ilacı kullanan hastalar bitkisel takviyelerden kaçınırsa veya haftada üç veya daha az kez alırsa, optimal terapötik 2,0 ila 3,0 aralığında PT-INR değerlerine ulaşma olasılığının %58 daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Balık yağları hastanın INR seviyesini artırabilir ve bu nedenle antikoagülan kullanan bir hasta önemli ölçüde daha yüksek miktarlarda balık yağı almaya başlarsa INR seviyeleri kontrol edilmelidir.

Özet

Antikoagülan alan hastaların, tedavi etkinliğinde dalgalanmaları önlemek için tedavi süresince dengeli ve tutarlı bir diyete uymaları genellikle tavsiye edilir. Aynı nedenle bu hastalarda diyetle (başta ciğer etleri, yüksek miktarda yeşil yapraklı sebzeler ve kızılcık suyu olmak üzere) K vitamini alımının da yakından izlenmesi önerilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir