Anensefali Nedir, Nasıl Önlenebilir?

Hamileliğin her aşamasında, bebeğin büyümesini izlemek için özen gösterilmelidir. Nöral tüp fetüsün gelişiminde önemli bir rol oynar. Fetüs geliştikçe nöral tüpün üst kısmı beyni ve kafatasını oluştururken alt kısmı omurilik ve omurgayı oluşturur. 

Haber Merkezi / Nöral tüpe bağlı olası doğum kusurları, gebeliğin ilk ayında fetüste oluşabilir. Nöral tüple ilgili en yaygın iki doğum kusuru spina bifida ve anensefaliyi içerir.

Anensefali nedir?

Anensefali, nöral tüpteki anormalliklerden kaynaklanır. Fetal gelişimin ilk haftalarında nöral tüp kapanmadığı için beyin ve kemikler düzgün şekilde oluşmaz. Bu, amniyotik sıvının rahimdeki bu gelişmemiş organlara ulaşmasını sağlar.

Amniyotik sıvıya bu maruz kalma, gelişen sinir sisteminin dokusunun bozulmasına neden olur. Fetüsün bu bölgedeki doku yıkımı beyincik ve beyinciğin tamamen bozulmasına neden olur. Beynin bu temel bölümleri, düşünme, duyma, görme, duyguları deneyimleme ve ifade etme ve gezinme gibi işlevler için gereklidir.

Anensefali ile doğan bebeklerin doğumdan sonra sadece birkaç saat ila birkaç gün yaşayabilmektedir. Anensefali olan çok sayıda bebek ölü doğar.

Hangi prenatal testler anensefaliyi teşhis eder?

Anensefali, bu üç testten herhangi biri kullanılarak rahimde tanımlanabilir. Risk altındaki kadınlar için doğum öncesi testler gerekebilir. Yeterince erken tespit edilirse, ilgili sağlık uzmanı hamileliğin tıbbi olarak sonlandırılmasını önerebilir.

Üçlü kan testi

Adından da anlaşılacağı gibi, bu kan testi üç öğeyi tarar; estriol, insan koryonik gonadotropin (hCG) ve alfa-fetoprotien (AFP). Daha yüksek nöral tüp defekti riski ile ilişki nedeniyle yüksek AFP seviyeleri test edilir.  

Amniyotik sıvı testi

Amniyotik sıvı doğrudan AFP için test edilebilir. Yüksek seviyelerde setilkolinesteraz, yüksek AFP seviyeleri ile birlikte görülürse, anensefaliyi gösterebilir. Yüksek AFP seviyeleri olması durumunda amniyotik sıvının kromozomal anormallikler için de test edilmesi gerekebilir.

Ultrason görüntüleme

Nöral tüpün çoğu gelişimi hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşir. Gebeliğin ikinci trimesterinde prenatal ultrason görüntüleme genellikle birçok nöral tüp defekti türünü tanımlayabilir. Kan testleri ve tarama yapılmamış olsa bile, anensefali genellikle ikinci trimesterde yapılan düzenli olarak planlanmış ultrason ile tanımlanır.

Doğumdan sonra anensefali testi

Anensefaliyi teşhis etmek için gereken tek şey basit bir görsel muayenedir. Sağlık uzmanı, doğum kusuruyla ilgili ciddiyeti ve ek komplikasyonları belirlemek için bazı ek testler kullanabilir. Bunlar, X ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını içerebilir. Bu testler, ilgilenen doktorun spinal kusurları, fazla sıvıyı kontrol etmesine ve ayrıca bebeklerin motor ve duyusal işleyişini kontrol etmesine izin verecektir.

Şu anda çoğu nöral tüp kusurunun tedavisi yoktur. Testler, araştırmacıların fetüsün gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlıyor. Bazı minör nöral tüp defektlerinde sinir hasarı ve bir miktar fonksiyon kaybı olsa da bebek yaşayabilir. Çeşitli tedaviler ile daha fazla hasar önlenebilir. Ne yazık ki, beynin önemli kısımlarının eksik olduğu anensefali durumunda bebeği erken ölümden kurtarmanın bir yolu yoktur.

Anensefali nasıl önlenebilir?

Anensefali kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Bazı durumlarda çevresel, bazı durumlarda ise genetik olabilir. Araştırmacılar hala kesin nedeni belirlemek için durumu inceliyorlar. Hamile kadınların dikkat etmesi gereken bazı risk faktörlerini izole etmeyi başardılar.

Hamilelik öncesi ve sırasında yeterli folik asit, nöral tüp defekti gelişme riskini azaltır. Obez kadınların fetüsleri, diyabeti kötü yönetilenler ve nöbet önleyici ilaç kullananlar da risk altındadır. Gebeliğin etkilenmemesini sağlamak için bu faktörlerin yönetilmesi gerekir. Ne yazık ki, nöral tüp defektleri hamileliğin ilk üç ayında meydana gelir ve çoğu zaman kadın kendi hamileliğinin farkında bile değildir. Bu nedenle bir takım fetüs gelişimi komplikasyonları ortaya çıkabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir