Alzheimer Hastalığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alzheimer hastalığı, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen, yaşlılar arasında en yaygın bunama şeklidir. Durum hafıza, biliş, kişilik ve dil gibi süreçleri etkiler. Zamanla, hasta kendine bakamaz hale gelir.

Haber Merkezi / Bunama (demans), devam eden zihinsel düşüşü temsil eden bir sendrom veya semptom grubunu ifade eder. Demansı olan bir kişi hafıza yeteneğinde bozulma, düşünme hızında azalma, zihinsel çeviklik kaybı, dil sorunları, biliş sorunları ve muhakeme kaybı yaşar. Demans hastaları günlük aktivitelere olan ilgilerini kaybedebilir ve duygularını kontrol altında tutmayı zorlaştıran kişilik değişiklikleri geliştirebilir.

Hafif bilişsel bozulma,alzheimer veya başka bir bunama türü geliştirme riskini artıran bilişsel yetenekte küçük ama saptanabilir bir düşüş anlamına gelir.

Alzheimer hastalığı teşhisi konulduktan sonra yaşam beklentisi nedir?

Bu duruma sahip kişiler, semptomların ortaya çıkmasından sonra ortalama 8 ila 10 yıl yaşarlar.

Alzheimer hastalığı nasıl ilerler?

Alzheimer’ın semptomları yavaş gelişir ve genellikle başlangıçta hafızayla ilgili ince problemler içerir. Bu durumdaki hastaların beyinlerinde anormal protein birikintileri (amiloid plakları) oluşturur. Bunlar, beyindeki nöronal mesajlaşmayı bozar ve sonunda kalıcı olarak hasar görür ve hafızayı ve bilişsel işlemeyi etkiler.

Başka hangi koşullar alzheimer hastalığını taklit edebilir?

Alzheimer tanısında benzer semptomlarla ortaya çıkan bozuklukların ortadan kaldırılması gerekir ve bunlar arasında depresyon, hafıza bozukluğu, B12 vitamini eksikliği, alkol kötüye kullanımı, uyuşturucu kullanımı, serebrovasküler hastalık, kan şekeri düşüklüğü, aşırı aktif veya az aktif tiroid, hacim azalması, işitme bozukluğu ve görme bozukluğu.

Alzheimer hastalığı önlenebilir mi?

Bu durumun kesin nedeni bilinmediği için henüz bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, insanların alzheimer geliştirme riskini azaltmak için atabilecekleri bazı adımlar vardır. Bunlar arasında, sigarayı bırakmak, alkol alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, düzenli sağlık kontrollerine katılmak ve sağlıklı beslenmek yer alır. İnsanlar, örneğin bulmacaları okuyarak veya tamamlayarak zihinsel yeteneklerini korumaya çalışmalıdır.

Alüminyum, alzheimer ile ilişkili mi?

Alüminyuma maruz kalmayı alzheimer’ın gelişimi ile ilişkilendiren önemli bir kanıt yoktur.

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alzheimer hastalığına karşı faydalı mıdır?

Bazı araştırmacılar, NSAID’lerin beyindeki iltihabı azaltarak bu hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini varsaymaktadır. Bununla birlikte, bunu destekleyecek önemli bir kanıt yoktur ve doktorlar, alzheimera karşı korunmak için bu ilaçların alınmaması gerektiğini tavsiye etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir