Alopesi Areata Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Alopesi areata, saç dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, vücudun kendi savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saçların çıktığı küçük yapılar olan saç köklerine saldırdığı bir otoimmün bozukluk olduğu düşünülmektedir.

Haber Merkezi / Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara (örneğin, antikorlar) karşı doğal savunması bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başladığında ortaya çıkar. 

Öngörülemeyen saç dökülmesi, bu bozukluğun tek belirgin belirtisidir. Saçların yeniden büyüyebilir veya büyümeyebilir. Saç dökülmesi genellikle başla sınırlıdır, ancak tüm vücudu da etkileyebilir.

Alopesi areata hastalığına yakalanan çoğu kişi genellikle sağlıklıdır ve bozukluğun kendisi ciddi veya yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir.

Alopesi areata tedavisi, saçların yeniden büyümesini sağlamaya yöneliktir. Şu anda alopesi areatanın tedavisi bulunmamakla birlikte, saçlar bazen kendiliğinden çıkabilir. Bazı durumlarda çıktıktan sonra da tekrar dökülebilir. Bu bozukluğun seyri kişiden kişiye değişir ve tahmin edilmesi zordur.

2022’de ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ciddi alopesi areatalı yetişkin hastalar için bir tedavi seçeneği olarak baricitinib (Olumiant) oral tabletleri onayladı ve bu, bozukluk için sistemik bir tedavinin ilk FDA onayı oldu.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir