Alkaptonüri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Alkaptonüri, homojentisat 1,2 dioksijenaz adı verilen tek bir enzimin eksikliğinden kaynaklanır. Bu, homojentisik asidin (HGA) tirozinin parçalanması yoluyla maleilasetoasetik aside parçalanmasından sorumludur. 

Haber Merkezi / Yaklaşık 250.000’de 1 ile 1.000.000’da 1 arasında bir sıklıkta ortaya çıkar. Kalıtımda otozomal resesiftir ve doğuştan gelen bir metabolizma hatasının klasik bir örneğidir.

Klinik özellikler

Alkaptonürinin üç ana özelliği;

  • Hava ile benzokinoneasetat polimerlerine oksitlenen ve idrarda idrarın koyulaşmasına neden olan homojentisik, bebeklerde fark edilebilir. Vakaların beşte biri çocukluk teşhis edilir.
  • Bağ dokusunun okronozu veya mavimsi-siyah pigmentasyonu, genellikle 30 yaşından sonra, çeşitli vücut sıvılarının yanı sıra kulaklarda ve gözlerde renk değişikliği olarak ortaya çıkar.
  • Omurganın yanı sıra büyük eklemleri de içeren artrit, tipik olarak yirmili yaşlarda, polimerin kıkırdak ve subkondral kemik içinde birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu tipik olarak eklemde ciddi ve ilerleyici renk bozulmasına ve bu da sakatlığa neden olabilir.
  • Mitral ve aort kapağının kalsifikasyonu veya regürjitasyonu
  • Aort dilatasyonu
  • Böbrek taşı
  • Prostat taşları

Kalıtım

Alkaptonüri otozomal çekinik bir hastalıktır ve bu nedenle bir ailedeki her çocuğun kusurlu genin iki kopyasını alma ve klinik olarak etkilenme olasılığı dörtte birdir. Taşıyıcı oranı %50’dir (yalnızca bir kusurlu kopya alınır) ve bu kişilerde herhangi bir semptom görülmez. Yavruların %25’i hem klinik olarak hem de genetik testlerde hastalıksız olabilir.

Teşhis ve tedavi

Alkaptonüri, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi kullanılarak idrarda HGA saptanarak teşhis edilir ve HGD geninde çekinik bir mutasyonu tanımlamak için genetik testlerle doğrulanır .

Tedavisi semptomatiktir;

  • Eklem ağrısı palyasyonu
  • Kasları güçlendirmek ve esnekliği korumak için fizik tedavi
  • Hastanın bağımsız kalmasına ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmesine yardımcı olmak için ergoterapi
  • Gerektiğinde ortak değiştirmeler
  • Böbrek ve prostat taşlarının tedavisi
  • Gerekirse aort kapak değişimi

Aort dilatasyonu, kapak hastalığı ve koroner kalsifikasyon varlığını belirlemek için düzenli izleme gereklidir. Bu, çeşitli görüntüleme teknikleri gerektirebilir. Yüksek etkili sporlar veya ağır el işleri gibi eklem stresinden kaçınılmalıdır. Aile taraması ve erken müdahale, diğer akrabalardaki komplikasyonları azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

Daha yeni tedaviler

HGA oluşumunu engelleyebilecek karaciğer nakli de dahil olmak üzere daha yeni tedaviler geliştirilmektedir. Başka bir yol, HGA sentezinde yer alan bir enzimi inhibe eden bir herbisitin (NTBC) kullanılmasıdır. Bu ilaç, kalıtsal tirozinemi tip 1’i tedavi etmek için kullanılmıştır, ancak kanda yüksek tirozin seviyeleri varlığında kornea tahrişine neden olabilir. Bu, düşük tirozinli bir diyetle önlenebilir. Diğer potansiyel olarak ciddi hematolojik ve nörolojik komplikasyonların da bu ilacın kullanımıyla ortaya çıktığı ve yaygın olarak benimsenmesini engellediği bilinmektedir.

Eksik enzimi değiştirmenin fizibilitesi tartışılıyor, ancak karaciğerdeki spesifik değiştirme bölgesini başarılı bir şekilde hedeflemenin zorluğu çok büyük ve başarısızlık, mutasyonlara neden olduğu bilinen toksik molekül süksinilasetat oluşumunu teşvik ederek feci sonuçlara yol açacaktır. Bu nedenle, alkaptonüri tedavisinin bilmecesi, büyük ölçüde çözülmemiş bir bilmecedir ve çoğu terapi, krizler ortaya çıktıkça çözmek için geçici yanıtlardır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir