Ali Püsküllüoğlu kimdir?

1 Ocak 1935 yılında Adana’nın Kadirli İlçesi’nde çitfçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ali Püsküllüoğlu, 24 Haziran 2008’de Ankara’da vefat etmiştir. İlköğrenim yaşlarında çalışmaya başladı. İlk ve orta okulu Kadirli’de tamamladı. Mersin Lisesi’nde sürdürdüğü öğrenimini, sağlığı nedeniyle yarıda bırakarak çiftçilik, gazete satıcılığı, sinema biletçiliği, avukat yazmanlığı, redaktörlük, gazetecilik ve yayımcılık gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Haber Merkezi / İstanbul’da Çevre Yayınevi’ni kurdu, şiir, seçki ve sözlük türü eserler ve çocuk kitapları yayımladı. Ödüller kazandı. Kadirli’de Karacaoğlan adı haftalık halk gazetesini çıkardı. Ulus gazetesinde sanat-edebiyat sayfasını yönetti. Yusufcuk adlı şiir dergisini çıkardı.

Türk Dil Kurumu’nda Yayın ve Tanıtma Kolu uzmanı olarak çalıştı, Kurum’a 1983’te tüzedışı olarak el konulması üzerine “istifa” ederek ayrıldı, bir süre sonra da emekli oldu. O zamandan bu yana, dil ve yazın çalışmalarını Ankara’da kurucularından olduğu Dil Derneği çatısı altında yaptı. nkara Radyosu’nda ‘Kitap Saati’ ve ‘Anadilimiz ve Özdilimiz’ programlarını hazırladı.

Öz Türkçe Sözlük kitabı 12 Mart döneminde toplatıldı ve bir buçuk yıl süren yargılama sonunda aklandı. Çocuklar için bir Türk şiiri seçkisi olan ve Kültür Bakanlığı’nca yayımlanan Kırlangıcın Kanat Vuruşu da 12 Eylül döneminde savcılıkça soruşturuldu ve kitap hakkında takipsizlik kararı verildi. Dil Derneği’nin ve Edebiyatçılar Derneği’nin kurucularından olan Püsküllüoğlu 24 Haziran 2008 tarihinde, uzun süredir tedavi gördüğü evinde yaşamını kaybetti.

İlk şiiri Kaynak dergisinde çıktı, daha sonra; Varlık, Hisar, İstanbul, Türk Düşüncesi, Değişim, Akşam, Vatan, Ulus, Papirüs, Türk Dili, Cumhuriyet, Yusufçuk dergi ve gazetelerinde yazdı. Dille içli dışlı olmanın verdiği rahatlığı bir kolaylık olarak algılamayarak, iç uyaklı, tartımlı dizelerden oluşan yapısı sağlam, şiirimizdeki yenilikleri dikkatle izleyerek kendi şiirinin potasında eriten, toplumsal tarihi de kapsayan, zamana dayanıklı, söyleşi edası taşıyan şiirler yazdı.

Yapıtları; Pembe Beyaz, Aydınlık İçinde, Karanfilli Saksı, Uzun Atlar Denizi, Sırtımızda Kızgın Güneş, Unutma Onları, Yaz ve Yağmur, Gül Sevgili Yurdum, Eskidikçe, Seçilmiş Şiirler, Babadat,

Ödülleri; 1981 TDK Çocuk Yazını Ödülü / Nasrettin Hoca ile, 1983 Toprak Şiir Ödülü / Gül Sevgili Yurdum ile, 2005 Yunus Nadi Şiir Ödülü / Zamansız adlı dosya ile

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir