Aksaray: Sivrihisar Kalesi

Sivrihisar Kalesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Sivrihisar Köyü’nün hemen kuzeybatısındaki Gelin Tepesi’nin üzerinde yer almaktadır.

İlk olarak kim tarafından ne zaman yapıldığı belli değildir. Konumu itibariyle, vadinin aşağısından geçen antik yolu korumak için yapılmıştır.

Kaledeki mevcut kalıntıların bir kısmı Helenistik döneme aittir. Güneydoğudaki mekanda görülen opus reticulatum tekniği nedeniyle M.Ö. I. yy- M.S. I. yy arasında özellikle Kapadokya’nın Romalıların eline geçtiği Vespasianus
(69-79) sonrasına tarihlendirilmektedir.

Roma ve Bizans döneminde hemen yakınından geçen yolun kontrol ve güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan kale daha sonra da Anadolu Selçukluları devrinde aynı önemini korumuştur.

Çevreye hakim yaklaşık 2000 m.’lik bir tepe üzerindedir. Oldukça harap olan kalenin kalıntıları 100 X 39 m.’lik bir alanı kaplamaktadır. Kalan izlerden surla çevrilmiş bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

Tepenin kuzeyindeki sur kalıntıları görülmektedir. Eğimli alan üzerideki bu sur kalıntısı kaba yonu taş malzemeden inşa edilmiştir. Kuzeybatı kenarda kapıyla bağlantılı veyahut savunma amaçlı bir yapıyla bağlantılı yaklaşık 3 m. yüksekliğinde birbirine paralel iki duvar kalıntısı yer almaktadır.

Tepenin üstünde iki tarafında büyük taş blokları ve harçlı muhtemelen önceki kalıntılardan sonra inşa edilmiş
surun kalıntıları görülmektedir. Ayrıca yarım daire biçiminde içi sıvarlı bir mekan kalıntısı da yer almaktadır.

Tepedeki mekanlardan doğudaki kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan dikdörtgen planlı olup iki kısma ayrılmıştır. Kuzeybatıdaki mekan yaklaşık kare planlıdır. Diğer mekan ise dikdörtgen planlı olup üzeri kuzeybatı-güneydoğu
yönünde uzanan beşik tonoz örtüye sahiptir.

Muhtemelen Roma devrinde çevreyi gözetlemek için yapılmıştır. Bu yapı sonradan sarnıca çevrilmiştir. İki bölümlü bu mekandaki duvarlar opus reticulatum tekniğinde inşa edilmiştir

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir