Aksaray: Sinandı Kalesi

Sinandı Kalesi; Aksaray’ın Ortaköy İlçesi, Sinandı Köyü’nün 2 km kuzeyinde, Yıldırımlar Köyü’nün hemen doğusundaki, Ekecik Dağı’nın bir kolu olan 1635 m. yüksekliğindeki Sivri Dağ’ın
tepesindedir.

Kale konumu itibariyle çevresine hakim bir yerdedir. Ayrıca kalenin hemen batısından günümüzde de aktif olarak kullanılan ana yol geçmektedir. Kale yanı başından geçen yolu kontrol etmek amacıyla inşa edilmiş olmalıdır.

Oldukça harap bir haldedir. Kalede define amaçlı onlarca çukur açılmıştır. Ayrıca çevresine hakim olması nedeniyle kalenin içine günümüzde kullanılmayan muhtelif direkler dikilmiştir.

Bu direklerin dikilmesi amacıyla açılan yol çalışması esnasında ise kale güneybatısındaki surlarının bir kısmı tahrip edilmiştir. Kale kabaca “L” şeklindedir. Yaklaşık olarak 160 X 120 m. ölçülerindedir. Kuzeyi kayalık olup iç kale şeklinde değerlendirilmiştir. Bu kayalığın üzerinde yer yer sur izleri görülmektedir.

Bu alan yaklaşık olarak 160 X 75 m. ölçüsündedir. Bu alanın güney-güneybatısındaki 70 m.’lik sur günümüzde sağlam haldedir. Kare formda dört adet burç suru desteklemektedir.

Kalenin güneyindeki kayalık yükselti muhtemelen kalenin iç kalesidir. Çevresine hakim olup kalenin en yüksek yerini oluşturmaktadır. Kale içinde iki farklı mekan yer almaktadır. Bu mekanlardan büyük olanı dikdörtgen planlı ve yan yana iki mekandan oluşmaktadır.

Diğer mekan ise büyük mekanın 20 m. kuzeybatısında olup kuzeybatıdan doğrudan sura dayanmaktadır. Bu mekanda dikdörtgen planlı olup yaklaşık 12 m. uzunluğundadır. Kalede moloz ve kaba yonu taş malzemeler kullanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir