Aksaray: Selime Kalesi

Selime Kalesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Selime Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

İlk olarak kimler tarafından ve ne zaman inşaa edildiği bilinmemektedir. Ancak içinde bulunduğu vadi ve bu vadiden geçen yol ve de kaya oyma kiliseler nedeniyle Roma-Bizans döneminde var olduğu anlaşılmaktadır.

Savunma suru köye hakim yaklaşık 1250 m. yüksekliğindeki kalkerli platonun güneybatısında yer almaktadır. Sur düzlüğün güneybatı ucundan itibaren yaklaşık 70 m. mesafede bulunmaktadır.

Sur, kuzeybatı-güneydoğu istikametinde dümdüz bir hat şeklinde uzanmakta olup yaklaşık 100 m. uzunluğundadır. Burçlar kuzeydoğudaki geniş be uzun platoya doğru bakmaktadır. Tam ortasında giriş kapısı vardır.

Kapının her iki yanında simetrik düzenlenmiş yarım daire planlı ikişerden dört adet yarım daire planlı burç yer almaktadır. Burçlardan iki tanesi kapının hemen yanındadır.

Surun hemen önünde ve sura paralel kuzeybatı-güneydoğu istikametinde uzanan derin bir hendek dikkati çekmektedir. Surun gerisinde herhangi bir duvar kalıntı izine rastlanmamaktadır. Ancak zemine oyulmuş dikdörtgen planlı derin bir sarnıç görülmektedir.

Esas kale, surdan yaklaşık 100 m. aşağıda vadi zemininden 50 m. yukarıda yer almaktadır. Tamamen ana kayanın oyulmasıyla elde edilmiş muhtelif mekanlardan oluşmaktadır. Kale, tüm Kapadokya bölgesinde tespit edilen örnekler içerisinde, planlama ve süsleme açısından en büyük ve en ayrıntılı olanıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir