Aksaray: Hacı Musa Camii

Hacı Musa Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Çerdiğin Mahallesi, Akata Sokak ile Hasas Mahallesi Caddesi’nin kesiştiği yerdedir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Caminin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığını gösteren herhangi bir yazıt bulunmamaktadır. Eşref Temel, Hacı Musa Muallimhanesi ile Hacı Musa Camii Dersiamlığı hakkındaki hurufat kayıtlarına istinaden caminin XVII. yy sonlarında inşa edildiğini belirtmektedir.

Sağlam olan cami ibadete açıktır. Eski kerpiç bina yıkılarak mevcut cami düzgün kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen planlı yapı 14.07 X 11.52, m. ölçülerinde olup, ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. Kesme taş malzemeden inşa edilen cami güney ve batıdan pencere başlangıç seviyesine kadar doldurulmuştur.

Caminin cepheleri sadedir. Süslemeden yoksun olmasına karşın hareketlilik doğu cephede dört adet, güney cephede iki tane, batı cephede üç adet ve kuzey cephede ortada düz lentolu giriş kapısı, yanlarda birerden iki adet basık kemerli pencerelerle sağlanmıştır.

İç Mekan kuzey-güney yönünde uzanan iki sıra halindeki silindirik ahşap desteklerle taşınan ahşap düz tavanla örtülmüştür. Batıdaki ahşap desteklerin profilli orijinal başlıkları yerinde durmaktadır. Cami dıştan, Marsilya kiremidi kaplı kırma çatıyla örtülmüştür.

Minare, caminin iç mekanında ve kuzeydoğu köşededir. Ahşap malzeme ile kaplanarak harimden soyutlanmıştır. Minarenin varlığı dışarıdan bakıldığında ancak anlaşılmaktadır. Kaidesi bulunmamaktadır. Silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Petek kısmı kısa olup bir konik külahla sonlanmaktadır.

Harim 12.76 X 10.22 m. ölçülerinde olup, kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir şekle sahiptir. Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire formunda olup yuvarlak kemerlidir. Nişi kuşatan sade bordür iç mekana doğru taşıntı yapmaktadır.

Harimin güneybatısında orijinal ahşap minber vardır. Sekiz basamaklıdır. Vaaz Kürsüsü, Harimin güneydoğu köşesindedir. Ahşap malzemeden yapılmıştır. Dikdörtgen şeklindedir. Mahvil, iç mekanın kuzeyindedir. Doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Harime bakan kısmında ahşap malzemeden bir kafes vardır. Mahfile kuzeydeki ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır.

(Görseller: dunyacamileri.blogspot.com)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir