Aksaray: Hamza Bey Camii

Hamza Bey Camii; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Selime Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Cami, kitabesine göre 931 / 1524-25 yılının Şaban ayının ortalarında İmam Gazali evladı neslinden Oruç Bey oğlu
Hamza Bey tarafından yaptırılmıştır. İbadete açıktır. Giriş kapısının üzerinde celî sülüs Arapça kitabe yer almaktadır.

Kabartma tekniğinde olup dört satırdan oluşmaktadır. İçinde bulunduğu kasabasının ismi nedeniyle Selime Cami, Selimiye Cami şeklinde de adlandırılan yapı, kuzey güney doğrultusunda uzanan dıştan 18.30 X 10.25 m. ölçülerinde düzgün olmayan dikdörtgen bir plana sahiptir ye aynı istikamette bir sahından oluşmaktadır.

İnce yonu kesme taştan inşa edilmiştir. Cami, fevkani bir düzenleme göstermektedir. Güneydeki mekanın altında
bugün kiler olarak kullanılan ve giriş kapısı örülerek kısmen kapatılmış bir zemin kata sahiptir. Güneydeki daha büyük olmak üzere iki dikdörtgen mekandan oluşmaktadır. Güneydeki mekan yaklaşık 1.30 m.’lik bir kademelenme yaparak kuzeydeki mekan ile birleşmektedir.

Cami, kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir tek beşik tonozla örtülmüş olup içten ortadaki daha geniş 9 adet sivri kemerle desteklenmiştir. Üzeri toprak kaplı iken, cami bugün beton sıvalı ve düz dam örtülüdür.

Mihrap, Kıble duvarının ortasında yer almaktadır. Batısında minber, doğusunda ise hafif bir çıkıntı bulunmaktadır. Mihrabın hemen üzerinde niş ile aynı genişlikte bir mazgal pencereye yer verilmiştir. Mihrabın batısında bulunan minber taş malzemeden yapılmış olup orjinalliğini korumaktadır. 0.95 X 2.30 m. ölçülerinde ve biri geniş 8 tane basamağa sahiptir.

Caminin batı duvarının dışa taşan kademesi üzerinde ve batı duvarına bitişik merdivenle ulaşılan bir köşk minaresi olup orijinal değildir. Dört tane beton ayağa oturan karton ve tenekelerden yapılmış kaba bir külah ile örtülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir