Aksaray: Akçakent Camii

Akçakent Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Akçakent Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Üzerindeki kitabeye göre 1300/1883 yılında yapılmıştır. Hacı Haydar oğlu Mevlüd Ağa’nın 1311/1894 tarihli vakfiyesi vardır. Dikdörtgen planlı beşik tonoz örtülü ve iki sahınlı camide düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. 10.90 X 8.10 m. ebatlarındadır.

Caminin cepheleri sadededir. Süsleme unsuru bulunamamaktadır. Tek hareketlilik pencere ve kapı açıklıklarıyla sağlanmıştır. İç mekan, doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen forumlu harim 9.40 X 6.58 m. ölçülerinde olup kuzey duvarındaki düz lentolu bir kapı açıklığıyla içeri girilmektedir. İç mekan oldukça sade tutulmuştur. Duvarlar belli bir yüksekliğe kadar ahşap malzemeyle kaplanmıştır. Duvarların üst kısmı, tonozlar ise tamamen beyaz badanayla sıvalıdır.

Harimin kuzey ve güney duvarlarında düz lentolu ikişer, güneydoğuda mahfil seviyesindeki bir adet pencere iç mekanı aydınlatmaktadır. Yan duvarlar sade bırakılmıştır. İç mekan, ortadaki dikdörtgen şeklindeki iki payeye oturan üç sivri kemerle kıble duvarına paralel iki sahına ayrılmıştır. Sahınlar doğu-batı yönünde uzanmakta olup üzerileri de aynı yönde uzanan beşik tonoz örtülüdür. Tonozlar alttan 8 adet atkı kemeriyle desteklenmiştir.

Kuzeydeki sahının hemen üstünde sonradan eklenmiş ve sahın boyunca devam eden bir kadınlar mahfili yer almaktadır. Kıble duvarının ortasında ise yarım daire formunda mihrap nişi görülmektedir. Niş, sahına doğru 0.08 m.’lik bir taşıntı yapmaktadır. Kavsara üçlü kademelenme yaparak üçgen şeklinde sonlanmaktadır. Üçgenin içi yivlerle hareketlendirilerek yelpaze görünümü verilirken hemen altında ise yine yivlendirilmiş silindirik formda bir sarkıt dikkati çekmektedir.

İki kaval silmeden meydana gelen sade bir bordür nişi üç yönden kuşatmaktadır. Minber, Mihrabın batısında ahşap minber yer almaktadır. Oldukça basit ve sade bir yapıdır. Dolantılı korkuluklara sahip minberin aynalığı basit oyma geometrik motiflerle bezelidir. Minare Caminin, batı cephesine sonradan eklendiği dilatasyondan anlaşılan köşk minareye 14 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Minare günümüzde mevcut değildir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir