Aksaray: Ağzıkara Han Eski Camii

Ağzıkara Han Eski Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Ağzıkara Han Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Mihrap1 üstündeki kitabesine göre 1300 / 1883 yılında yaptırılmıştır. Kısmen harap yapı metruktur. Cami 10. 15 X 15.15m. ebatlarında doğu-batı doğrultusunda uzanan düzgün dikdörtgen planlıdır. Üst örtüsü atkı kemerleriyle destekli sivri beşik tonoz örtülüdür. İçten ve dıştan tamamen sade olan yapı taş malzemeyle inşa edilmiştir.

Caminin cepheleri oldukça sade tutulmuş olup en hareketli kısmı girişin olduğu kuzey cephesidir.Doğu ve batı cepheler içten sivri kemerli dıştan düz lentolu birer pencere ile hareketlendirilmiştir. Caminin içi oldukça sade olup duvarlar beyaz sıvalıdır. Tek hareketliliği payeve mihrap oluşturmaktadır.

İç mekan dört atkı kemerine oturan sivri beşik tonozla örtülmüştür. Kemerlerden batıdaki, ortadan kare kesitli bir payeye oturtmakla ikiz kemer görünümü kazanmıştır. Kıble duvarının ortasında yer alan mihrap, yapının tamamında görülen sadelik ilkesine uygun bir şekilde ele alınmıştır.

Niş yarım altıgen şeklinde olup yuvarlak kemerlidir. Dıştan ters “U” biçiminde saran basit tipte motiflerle bezenmiş bir bordürle sınırlandırılmıştır. Bordürün hemen üzerinde kitabe yer almaktadır. Kitabe ve bordürdeki yazı ve motifler silinmiş haldedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir