Akantocheilonemiyaz Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Akantocheilonemiyaz filarial hastalıklar (nematod) olarak bilinen bir grup paraziter hastalığa ait olan acanthocheilonema perstans olarak bilinen bir parazitin neden olduğu nadir bir tropikal bulaşıcı hastalıktır.

Haber Merkezi / Akantocheilonemiyaz, “akantocheilonemiyaz perstanları, dipetalonema perstanları, dipetalonemiyaz, mansonella perstanları” olarak da adlandırılır.

Bu parazit çoğunlukla Afrika’da bulunur. Parazit, küçük sineklerin (A. coliroides) ısırmasıyla bulaşır.

Belirtileri arasında kırmızı, kaşıntılı cilt, karın ve göğüs ağrısı, kas ağrısı ve lokalize şişlik (ödem) alanları yer alabilir. Karaciğer ve dalak anormal şekilde büyüyebilir (hepatosplenomegali).

Akantocheilonemiyaz, dipetalonema perstans olarak da bilinen uzun “iplik benzeri” solucanların, acanthocheilonema perstans’ın neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalık, A. Culicoides adı verilen küçük siyah bir böcek (tatarcık) tarafından bulaşır.

Akantocheilonemiyaz, antifilarial ilaçların uygulanması yoluyla tedavi edilir.

İvermektin veya dietil-karbamazin (DEC) sıklıkla reçete edilir. Bazen, büyük yetişkin solucanlarını çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Hafif akantocheilonemiyaz vakaları tedavi gerektirmez.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir