Agranülositoz Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Agranülositoz, kandaki beyaz kan hücrelerinin (granülositler) sayısında ciddi bir azalma ile karakterize, nadir görülen, ilaca bağlı bir kan bozukluğudur. Granülosit, hücre içindeki tane benzeri cisimleri ifade eder. Granülositler arasında bazofiller, eozinofiller ve nötrofiller bulunur.

Haber Merkezi / Agranülositozun ilk semptomları genellikle halsizlik, titreme, ateş ve/veya aşırı bitkinlik gibi bakteriyel bir enfeksiyonla ilişkili semptomlardır.

Hızla düşen beyaz kan hücresi seviyelersi (granülositopeni) ile ilişkili semptomlar, ağız, boğaz ve/veya bağırsak yolunu kaplayan mukoza zarlarında enfekte ülser gelişimini içerebilir. Bu ülseri olan kişiler, tahriş ve ağrı nedeniyle yutma güçlüğü yaşayabilir.

Agranülositoz ilaçlara ve/veya kimyasallara maruz kalma sonucu oluşur.

Agranülositoz tanısı, kanda anormal derecede düşük granülosit seviyesini doğrulamak için kapsamlı bir öykü ile testlerin birleştirilmesiyle yapılır.

Agranülositozun tedavisi, bu bozukluğa neden olan ilaçların veya diğer ajanların tanımlanmasını ve ortadan kaldırılmasını içerir.

Bakterilerin varlığı için pozitif bir kan kültürü varsa veya önemli bir lokal enfeksiyon gelişirse antibiyotik ilaçları da reçete edilebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir