Korpus Kallozum Agenezisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Korpus kallozum agenezisi doğumda mevcut olan (konjenital) nadir bir hastalıktır. Beynin iki yarım küreyi birbirine bağlayan bir bölgenin kısmen veya tamamen yokluğu ile karakterize edilir. Korpus kallozum agenezisinin nedeni genellikle bilinmemektedir.

Haber Merkezi / Ancak otozomal resesif bir özellik veya X’e bağlı baskın bir özellik olarak kalıtılabilir. Ayrıca, hamileliğin on ikinci ila yirmi ikinci haftasında (rahim içi) bir enfeksiyon veya yaralanmadan da kaynaklanabilir.

Bazı durumlarda zeka geriliği meydana gelebilir, ancak zeka sadece hafif bir şekilde bozulabilir ve ince psikososyal belirtiler mevcut olabilir.

Beslenme sorunları ve başı dik tutma, oturma, ayakta durma ve yürüme de gecikme, zihinsel ve fiziksel gelişimde bozulma ve/veya kafatasında sıvı birikmesi (hidrosefali) de bu bozukluğun erken başlangıç belirtileri arasında sayabiliriz.

Korpus kallozum agenezisi yaşamın ilk iki yılında teşhis edilebilir. Bir epileptik nöbet, çocuğun beyin işlev bozukluğu açısından test edilmesi gerektiğini gösteren ilk belirti olabilir. Bozukluk, en hafif vakalarda yıllarca belirgin semptomlar göstermeyebilir.

Ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI), korpus kallozum agenezisinin teşhisine yardımcı olan görüntüleme teknikleridir.

Tedavi semptomatik ve destekleyicidir. Nöbet önleyici ilaçlar, özel eğitim, fizik tedavi ve ilgili hizmetler semptomların aralığına ve şiddetine bağlı olarak faydalı olabilir. 

Hidrosefali mevcut olduğunda, sıvıyı beyin boşluğundan boşaltmak için cerrahi bir şant ile tedavi edilebilir, böylece beyin üzerindeki artan basıncı düşürür.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir