Abbas: Gazze Tehciri ‘İkinci Nakba’ Olur ; Netanyahu: Bu Sadece Başlangıç

Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalar Hamas’ın “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası şiddetlenirken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze çağrısı sonrası yaşanabilecek insani felakete karşı uyardı.

Mahmud Abbas, Gazze’dekilerin tehcir edilmesinin “ikinci Nakba” olacağını söyledi. Gazze’ye insani yardım koridorları açılmasına izin verilmesi, tıbbi yardım ulaştırılması, elektrik, su ve akaryakıt temin edilmesi çağrısı yapan Abbas, iki taraftan da sivillerin öldürülmesine ya da cezalandırılmasına karşı olduğuna söyledi.

Hamas’a esirleri serbest bırakması çağrısında bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas, barış ve güvenliğin Filistin halkına meşru haklarının verilmesiyle sağlanacağını ifade etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, beklenen kara operasyonu öncesi yaptığı açıklamada, “Bu, sadece başlangıç. Bu savaşı hiç olmadığı kadar güçlü bir şekilde bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, operasyon için arkalarında güçlü bir uluslararası destek bulunduğunu ve “Hamas’ı yok edeceklerini” söyledi. Netanyahu, “Hamas’ı yok edecek ve kazanacağız ama bu, zaman alacak” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Filistiinlilere güneye geçmeleri için tanıdığı 24 saatlik süre, TSİ 20.00’de dolmuştu. Bir milyonun üstünde kişinin bu kadar kısa bir sürede yaşadıkları yerleri terk etmesinin zorluğu nedeniyle İsrail’in çağrısı uluslararası tepkilere yol açmıştı.

İsrail’in çağrısını dezenformasyon” olarak tanımlayan Hamas ise Gazzelilere çağrı yaparak İsrail’in söz konusu uyarısını görmezden gelmelerini istedi. Hamas söz konusu çağrının Gazze’nin işgali için yapıldığını belirtirken, Gazze’deki camilerden çağrıya kulak verilmemesi yönünde anonslar yapıldı.

Geçen Cumartesi günü Hamas’ın İsrail’e karşı düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu ve ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden hava bombardımanında şimdiye kadar binlerce kişi hayatını kaybetti.

“İnsani durum ölümcül seviyeye ulaştı”

UN News’te yer alan habere göre, BM insani yardım görevlileri bugün İsrail’in devam eden hava saldırıları ve derinleşen insani krizin ortasında tüm nüfusun kuzeyi terk etmesini emretmesinin ardından Gazze Şeridi’ndeki tüm siviller için derin endişe duyduklarını ifade etti.

İnsani durumun “ölümcül seviyeye” ulaştığını belirten BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, BM’nin böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin “imkansız” olduğunu düşündüğünü ve emrin iptal edilmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.

“Tehcir kararı ölüm cezası demek”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Tarik Jasarevic de İsrail’e pek çok kişi için “ölüm cezası” anlamına gelen tehcir kararını iptal etmesi çağrısını yaptı.

Jasarevic, İsviçre’nin Cenevre kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, sağlık yetkililerinin değerlendirmeleri doğrultusunda, “hassas durumdaki hastaların Gazze’nin kuzeyinden tahliye edilmesinin imkânsız olduğunu” söyledi.

İsrail, Gazze’ye karadan giriş yapmaya hazırlanıyor

İsrail medyası, İsrail’deki güvenlik güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu kaydetti. İsrail’in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi’ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.

“Karadan harekat onaylanırsa İsrail kuvvetleri birkaç ay daha orada (Gazze’de) kalmaya hazır” ifadelerine yer verilen raporda, “Ordunun bu aşamadaki açık hedefi Gazze Şeridi’ni silahsızlandırmaktır” değerlendirmesi yapıldı. Kanal 14 televizyonunun sitesinde yer alan raporla ilgili İsrail resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, Hava Kuvvetlerinin, Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait noktalara 6 bin bomba attığı, Gazze Şeridi’nde de büyük çaplı hava saldırıları düzenlediği kaydedildi.

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan sınırları içerisinde Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğunu duyurdu. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uzaktan kumanda edilen bir hava aracıyla Lübnan’da Hizbullah’ın vurulduğu kaydedildi.

Gazze’de yaşanan çatışmaların kuzeye sıçrayacağı endişeleri artarken, Lübnan’dan fırlatılan roketlere İsrail’in topçu ateşiyle karşılık verdiği kaydedilmişti. Reuters haber ajansı, İsrail’in topçu ateşiyle Lübnan ordusuna ait bir gözetleme noktasının da vurulduğunu duyurdu.

Hizbullah savaşçılarının İsrail’e sınır duvarını patlatarak sızdığı ve taraflar arasında çatışma çıktığı öne sürüldü. Arap ve İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail’in Gazze saldırıları sonrası artan gerginlikle beraber Hizbullah savaşçıları Lübnan sınır duvarını patlatarak sızma gerçekleştirdi.

İsrail ise sınırı savunduklarını duyurarak, vatandaşlardan evlerinde kalması için çağrı yaptı. İki taraf arasında yaşanan çatışmada ölü ve yaralı sayısına dair herhangi bir bilgi edinilemedi.

Gazze’de 583’ü çocuk, bin 799 kişi öldü

Hamas’ın cumartesi günü başlattığı beklenmedik saldırı sonrası İsrail misillemesi ile Gazze’de sivil can kayıpları artmaya devam ediyor.

Hamas saldırılarında İsrail’de bin 300 kişi hayatını kaybederken, hava saldırılarının hedefi olan Gazze’de ölenlerin sayısı bin 799’a çıktı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarından öldürülenlerin 583’nün çocuk olduğunu kaydetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir