İsrail, Uluslararası Gazeteciler Grubunu Vurdu: 1 Ölü, 6 Yaralı

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşını takip eden uluslararası gazeteciler grubu İsrail’in topçu ateşine hedef oldu. 

Reuters haber ajansına çalışan kameraman Issam Abdullah’ın olayda hayatını kaybettiği, altı gazetecinin de yaralandığı bildirildi.

Reuters’tan yapılan yazılı açıklamada “Video gazetecimiz Issam Abdallah’ın öldürülmüş olması nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz. Issam, Güney Lübnan’dan canlı yayın imkanı sağlayan bir Reuters ekibiyle birlikte çalışıyordu. Issam’ın ailesi ve çalışma arkadaşlarına destek verirken, bölgedeki makamlarla birlikte çalışarak, acil bir şekilde daha fazla bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz” denildi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bir aracın yandığı, yerde yatan yaralı bir kadın gazetecinin bacaklarını hissedemediğini söylediği duyuluyor. Olay yerindeki gazetecilerin üzerinde “Press” yazılı yelekler bulunduğu da göze çarpıyor.

Olay yerinde bulunan AP fotomuhabiri, bir gazetecinin cansız bedenini ve altı yaralı gazeteci gördüğünü, yaralananlardan bazılarının ambülanslarla hastaneye kaldırıldığını bildirmişti.

Katar merkezli Al Jazeera ise olayda Elie Brakhya ve Carmen Joukhadar isimli iki çalışanının yaralandığını açıkladı. Gazetecilerin, İsrail-Lübnan sınırında İsrail ordusuyla Hizbullah arasındaki çatışma sırasında isabet aldığı belirtiliyor.

İsrail: Hizbullah’ı vuruyoruz

İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan sınırları içerisinde Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğunu duyurdu. Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uzaktan kumanda edilen bir hava aracıyla Lübnan’da Hizbullah’ın vurulduğu kaydedildi.

Gazze’de yaşanan çatışmaların kuzeye sıçrayacağı endişeleri artarken, Lübnan’dan fırlatılan roketlere İsrail’in topçu ateşiyle karşılık verdiği kaydedilmişti. Reuters haber ajansı, İsrail’in topçu ateşiyle Lübnan ordusuna ait bir gözetleme noktasının da vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusunun, son 24 saat içinde Gazze’ye karadan girerek baskınlar yaptığı açıklandı. İsrail’in Gazze’ye karadan operasyonu beklenirken ordudan yapılan açıklamada yoğun nüfuslu Gazze’ye kardan girildiği öne sürüldü.

Açıklamada, “İsrail ordu güçleri son 24 saat içinde Gazze Şeridi topraklarında ‘teröristleri’ ve silahları’ aramak için yerel baskınlar gerçekleştirdi” denildi. Operasyonlar sırasında ‘kayıp kişilerin bulunması’ için çalışmaların da yapıldığı belirtildi.

Gazze’de hava saldırıları sürerken Lübnan sınırına da sıçrayan çatışmalarda bir gazeteci hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralandı. Lübnan medyası, roket atışlarının ardından İsrail ordusunun topçu ateşi ile cevap verdiğini duyurdu.

Hizbullah savaşçılarının İsrail’e sınır duvarını patlatarak sızdığı ve taraflar arasında çatışma çıktığı öne sürüldü. Arap ve İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail’in Gazze saldırıları sonrası artan gerginlikle beraber Hizbullah savaşçıları Lübnan sınır duvarını patlatarak sızma gerçekleştirdi.

İsrail ise sınırı savunduklarını duyurarak, vatandaşlardan evlerinde kalması için çağrı yaptı. İki taraf arasında yaşanan çatışmada ölü ve yaralı sayısına dair herhangi bir bilgi edinilemedi.

Son gelişmeler

İsrail, Gazze Vadisi’nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon Gazzelinin 24 saat içinde güneye geçmesini istedi. Hamas Gazzelilerden bu uyarıyı görmezden gelmelerini istedi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu uyarıyı, olası insani sonuçları açısından eleştirdi.

İsrail ordusu kentin boşaltılmasının verilen süreden daha uzun sürebileceğini anladığını açıkladı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini “savaş suçu” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Filistin lideri Mahmud Abbas ile Ürdün’de görüştü. Görüşmeyle ilgili açıklamasında Abbas, Filistinlerin “zorla yerinden edilmesini reddettiklerini” söyledi ve bu sürecin “ikinci Nakba” ile sonuçlanacağı uyarısında bulundu. Nakba Filistinlilerin İsrail’in 1948 yılında kurulduğu tarihe atıfla felaket olarak niteledikleri olay.

Blinken daha önce İsrail’i ziyaret etmiş ve ABD’nin İsrail’e kesintisiz desteğinin devam edeceği sözünü vermişti. Bunun yanında Hamas saldırılarına karşı operasyonun “savaş kurallarına uygun yürütülmesi” çağrısında bulunmuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola destek sunmak üzere İsrail’e gitti.

Irak, İran, Ürdün, Afganistan, Endonezya, Türkiye ve daha birçok ülkede insanlar Filistinlilere destek mitingleri düzenledi. Protestoların beklendiği Mescid-i Aksa’da geniş güvenlik önlemleri alındı.

İsrial askerlerinin çok sayıda Filistinlinin Cuma namazı için buraya girişini engellediği bildiriliyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Batı Şeria’da düzenlenen mitinglerde İsrail polisinin dokuz Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir