Plasenta hakkında bilmeniz gerekenler

Vücudunuz hamilelik sırasında, özellikle ilk aylarda hızlı değişikliklerden geçer. Bu süreci desteklemek için bebeğinizin yemek yemesine ve nefes almasına yardımcı olacak bir cankurtaran halatına ihtiyacınız var. Rahiminizin içinde gelişen bir organ olan plasenta, sizinle bebeğiniz arasında bir bağlantı sağlar.

Bu bağlantı (göbek kordonu yoluyla), bebeğinizin hamilelik boyunca gelişmesine devam etmesine yardımcı olan şeydir. Gerekli besinler, oksijen ve antikorlar plasentadan göbek kordonu yoluyla bebeğinize geçer.

Plasentanız da ters yönde çalışır, yani atık ürünleri ve karbondioksiti bebeğin kanından kanınıza geri döndürür. Plasenta kanınızı bebeğinizin kanından ayrı tuttuğu için bazı bakteri ve virüsleri rahimden uzak tutmaya yardımcı olarak fetüsü enfeksiyonlardan korur.

Bebeğiniz için bir can simidi olmasının yanı sıra plasenta, hamileliği ve fetal büyümeyi desteklemeye yardımcı olmak için hormonları doğrudan kan dolaşımına üretir ve salgılar. Bu hormonlar şunlardır;

  • Progesteron
  • Estrojen
  • Oksitosin
  • İnsan koryonik gonadotropin
  • İnsan plasental laktojeni

Gelişmeye ne zaman başlar ve biter?
Hamilelik, biri plasentanın oluşumu olan karmaşık bir dizi olayı içerir. Genelde döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştiğinde plasenta oluşmaya başlar. Yumurtladığınız zaman, bir yumurta döllenme umuduyla yumurtalıktan fallop tüpünden geçerek ayrılır. Başarılı olursa, yumurtlayan yumurta, fetüsün oluşumuna başlamak için bir spermatozoid ile buluşur. Bu yumurtlanmış yumurtaya zigot denir. Birkaç gün boyunca zigot, fallop tüpündeki birçok hücre bölünmesini tamamlayacaktır.

Zigot rahme ulaştığında bu hücre bölünmeleri devam eder ve ardından zigot bir blastosist olur. Bu aşamada bazı hücreler plasentaya dönüşmeye başlar ve diğerleri fetüsü oluşturmaya başlar. Blastosist, endometriuma (implantasyon olarak da bilinir) yerleşir. Gebeliğin desteklenmesine yardımcı olmak için plasenta, insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormon üretir. (Bu, hamilelik testi ile ölçülen hormondur, bu yüzden implantasyon sonrasına kadar pozitif test alamazsınız.)

Hamileliğiniz boyunca plasenta birkaç hücreden büyüyerek sonunda yaklaşık 0,8 kg. ağırlığında bir organa dönüşür. 12. haftada plasenta oluşur ve bebek için beslenmeye hazır hale gelir. Ancak hamileliğiniz boyunca büyümeye devam eder. 34 haftaya kadar olgun sayılır. Normal koşullar altında, plasenta rahminizin duvarına yapışacaktır. Hamilelik ilerledikçe büyüyen rahminizle birlikte hareket edecektir.

Plesanta temel işlevleri ne zaman üstlenir?

Plasenta hamilelik sırasında çok önemli bir rol oynadığından, hormon üretimi ve bebeğinize besin sağlama gibi temel işlevleri ne zaman üstlendiğini bilmek yararlıdır. Her hamilelik farklı olsa da, plasentanın hamileliğin yaklaşık 8 ila 12. haftasını devralmasını bekleyebilirsiniz; çoğu kadın için ortalama süre 10 hafta.

Bu, kendi hormon üretiminizin ve beslenmenizin önemli olmadığı anlamına gelmez. Aslında, beslenmeye gelince, plasentanın “devralması”, tükettiğiniz şeyin artık bebeğinize göbek kordonu ve plasenta yoluyla ulaşabileceği anlamına gelir.

Plasenta ve bulantı;

Birçok kadın ikinci üç aylık dönemi dört gözle bekliyor – enerji seviyeleri yükseliyor, hormon seviyeleri dengelenmeye başlıyor ve sabah bulantıları azalıyor. Ama neden her şey daha iyi görünüyor?

Daha önce de belirtildiği gibi, ilk üç aylık dönemin sonuna doğru (yaklaşık 10. hafta), plasenta progesteron üretimini devralır. Bu, bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olur. Çoğu anne için bulantının sona ermesi anlamına gelir.

Kanınızda GDF15 adı verilen bir protein konsantrasyonu daha yüksekse, bu sık bulantı ve kusma nöbetleri bir süre daha devam edebilir.

Plasenta ile olası komplikasyonlar;

Plasenta genellikle uterusun yan tarafına veya tepesine yapışır, ancak bu her zaman böyle değildir. Bazen yanlış yerde gelişebilir veya çok derine yapışarak plasenta bozukluklarına yol açabilir.

Sağlıklı bir hamilelik yaşasanız bile, plasenta ile komplikasyonlar yine de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu koşullar genellikle aşağıdaki gibi faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar:

  • Genetik
  • Anne yaşı
  • Yüksek tansiyon
  • Katları taşımak
  • Önceki sezaryen doğumları
  • Madde kullanımı
  • Önceki plasental problemler
  • Karın travması

İyi haber şu ki, doktorunuz bu durumların çoğunu hamileliğiniz boyunca izleyecek ve sizinle bir doğum planı üzerinde çalışacaktır.

Plasenta previa, plasentanın rahmin en alt kısmında, tipik olarak rahim ağzı açıklığından 2 santimetre uzaklıkta büyümesine neden olan bir durumdur. Sonuç olarak plasenta rahim ağzının tamamını veya bir kısmını kaplar. Plasenta rahim ağzını tamamen kaplıyorsa, bu doğum sırasında kanamaya neden olabilir ve büyük olasılıkla doğum için sezaryen gerektirecektir.

Plasental abruption, hamilelik veya doğum sırasında plasentanın rahim duvarından ayrılmasına neden olan ciddi bir durumdur. Semptomlar vajinal kanama ve sırt veya karın ağrısını içerir.

Plasenta akreta, plasentanın bir kısmı veya tamamı uterus duvarına çok derin gömüldüğünde meydana gelir.

Anterior plasenta, plasentanın midenin önüne yapıştığını gösterir. Tipik olarak, bu bir sorun değildir – gerçekten normal bir varyanttır – ancak fetal hareketin azaldığını hissederseniz doktorunuza söyleyin.

Plasenta belirli bir süre içinde, genellikle 30 dakika içinde (ancak 60 dakika kadar uzun olabilir) doğum yapmazsa, doktorunuz plasentayı çıkarmak için bir prosedür uygulayacaktır.

Plasenta yetmezliği, plasenta fetüse yeterli miktarda oksijen ve besin sağlayamadığında teşhis edilir ve bu da gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. Doktorunuz bu durumu hamilelik boyunca izleyecektir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir