Iğdır: Karakale Ören Yeri

Karakale Ören Yeri: Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Çalpala Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Diğer bir deyişle Ermenistan sınırındadır. 

İlçe Merkezi’nden Çalpala Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Çalpala Köyü yerleşim alanına 2 km mesafedeki Karakale Ören Yeri, Tarihte ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenilir.

Sarp kayalıklar üzerinde inşa edilen Karakale’den günümüze kadar ayakta kalan kısım birkaç sur ve iki büyük kuledir. Selçuklular tarafından 12. yüz yılın sonlarında inşa edilen kale arazisinin konumuna uygun olarak dikdörtgen bir planda yapılmıştır.

Sur duvarların genişliği 1.5 metre yüksekliği ise 4 metre kadar olup kuzey uçtaki kulenin yüksekliği 7 metre kadardır. Bu kulenin hemen doğusunda dairevi planlı dış cephesi tüf taşından yapılmış bir kule daha mevcuttur. Kale surları ile kuleler arasında kalan büyük bir alanda büyük bir yerleşim kalıntısı mevcuttur.

Özelikle Selçuklu, Urartu ve eski Tunç Çağına ait bol miktarda seramiğin görüldüğü bu alanda ayakta kalan yapı yoktur.

Karakale hem Aras nehrinin geçit veren bir noktasında hem de Iğdır ovasına açılan yolun üzerinde inşa edildiği için stratejik bir öneme sahiptir. Bölgede aynı mimari türünde örnekler mevcut olup horasan harcından inşa edilmiştir.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir