Iğdır: Korhan (Iğdır) Kalesi

Korhan (Iğdır) Kalesi; Iğdır’ın Merkez İlçesi, Elmagöl Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Elmagöl Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Ağrı Dağı’nın hemen kuzey tarafında bulunan kale bütün bölgeye hâkim, kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kale bugün oldukça harap durumundadır. Günümüze sur duvarlarından çok az kalıntı ulaşabilmiştir. Günümüze ulaşabilen kalıntılardan yola çıkarak, güç te olsa kalenin ve şehir yerleşiminin genel bir profilini çıkarmak mümkündür.

Buna göre kale iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Günümüze ulaşan kalıntılardan dış kalenin Ağrı Dağı’nın kuzey tarafına, yani güneye doğru uzandığı anlaşılmaktadır. Geniş bir alanı kaplayan kalede yapılan incelemelerde çeşitli ebattaki taşlarla değişik duvar örgü sistemi tespit edilmiştir. 2 metreye yaklaşan duvar kalınlığı ile surların temellerinde Urartu dönemini hatırlatan büyük blok taşların kullanıldığı görülmektedir.

Kalede yaşayanların yiyecek ve su ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan bu mimari yapılardan erzak deposu, ortadaki daha küçük olmak üzere üç bölüme ayrılmış olup, düzgün kesme taşlarla örülmüştür. Bugün yıkık durumda olan erzak deposu ancak bir fikir verebilecek ölçüde günümüze ulaşabilmiştir. Erzak deposuna hemen bitişik inşa edilen su kuyularından bir tanesi büyük oranda dolmuş olup bir fikir vermemektedir.

Diğer su kuyusu ise kısmen dolmuş olup, düzgün siyah taşlarla yapılmış ve içerisi Horasan harcıyla sıvanmıştır. İç kalede bu erzak deposu ve su kuyularından başka bir mimari yapının varlığı belli olmamaktadır. Kalenin genelinde ayakta kalabilen surların en büyük parçası iç kalede düzgün kesme taşlarla yapılmış olan yuvarlak formlu kuledir.

Kavimler arsında el değiştirerek tarihi bilinmeyen bir geçmişten 1664 yılma kadar gelen Iğdır Kalesi ve Şehri, 1664 baharında çok şiddetli ve korkunç bir depremle sarsılmış. Kale ve şehir yıkılıp, yerle bir olmuştur. Depremden sağ kurtulanlar bugünkü Iğdır’a gelip yerleştiler ve ovada Iğdır’ı aynı adla tekrar kurdular.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir