Iğdır: Aşık Hüseyin Kalesi

Aşık Hüseyin Kalesi; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Aşık Hüseyin Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Aşık Hüseyin Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Aşık Hüseyin Köyü’nün 500 m kuzey-doğusunda yer alan Aşık Hüseyin Kalesinin 5 km kadar kuzeydoğusunda Yukarı Katırlı Kalesi bulunmaktadır. Çevresine hakim iki tane yan yana tepenin üstüne inşa edilmiştir. Kuzey-batı tepesinde buluntular daha yoğundur.

Kalede yontu taşlarla örülmüş sur ve yapı duvar kalıntıları izlenmiş ve yer yer define çukurlarına rastlanılmıştır Kale yüzey buluntuları arasında siyah, açık kırmızı çanak çömlek parçalan vardır bunlardan bazıları çok iyi pişmesine rağmen bazıları kifayetsiz fırınlanmıştır. Oldukça tahrip edilen kalenin güney ve güney-batısı boyunca aşağı şehir uzanmaktadır.

Aşağı şehirde yapı temel izleri şehre girişi sağlayan antik yol ve buluntulardan Stun veya heykel kaidesi, sıvı akıtmak için taşa oyulmuş kanalları açık hava kült alanı olabilecek bir alan tespit edilmiştir. Burada da kaledeki gibi yoğun tahribat söz konusudur. Kalenin güney-doğusunda yerleşmenin su ihtiyacını karşılayan bir gölet bulunmaktadır.

Günümüzde hala Aşık Hüseyin köylülerince hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Yerleşmenin mezarlık alanı gölet ile aşağı şehir arasında tespit edilmiştir. Burada da kaçak kazılar sonucu yoğun tahribat söz konusudur. Yerleşmenin mezarlık alanı gölet ile aşağı şehir arasında tespit edilmiştir. Buluntulardan tipik bir Urartu yerleşmesi olduğu açıktır.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir