Aksaray: Bekar Sultan Türbesi

Bekar Sultan Türbesi; Aksaray’ın Gülağaç İlçesi, eski adı Nenezi, yeni adıyla Bekar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Turasan Dede Türbesi olarak da adlandırılmaktadır. Kümbetin üstünde kim tarafından ve kimin için ne zaman yaptırıldığının gösteren bir kitabe mevcut değildir. Bundan dolayı da tarihlendirme hususunda çeşitli tartışmalar bulunmaktadır.

Kümbet, tarlalarının arasında harap bir halde iken son zamanlarda restore edilmiştir. Soyguncular tarafından içi kazılmış ve ayrıca külahın uç kısmı ile külahın güneybatı kısmı bal toplamak için köylüler tarafından dinamitlenerek yıkılmış. Son restorasyonda yıkılan bu yerler tamir edilmiştir.

Kaide ve gövdesi kırmızımtrak renkte düzgün kesme taştan, mukarnaslı korniş, kubbe ve külah ise tuğla malzemeden inşa edilmiştir. Kümbet tek katlı olup içten ve dıştan sekizgen planlı, içten kubbe dıştan ise sekizgen piramidal bir külahla örtülüdür. Sekizgen gövde taştan kare bir kaide üzerinde yükselmektedir.

Giriş kapısı batı cephesinde olup sivri kemerlidir. Dıştan ters “U” biçiminde dolanan bir bordür ile sınırlandırılarak dikdörtgen bir çerçeve içine alınmıştır. Kapı içten dikdörtgen bir niş içine alınmıştır. Yapı içten sekizgen bir plan arz etmekte olup duvarlar, tromplar ve kubbe içi bugün bir kısmı dökük olsa da tamamen beyaz sıvalıdır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir