Zelenskiy: Rusya, Kiev’i Yerle Bir Etmeden Alamaz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 24 Şubat tarihinden beri süren savaşta yaklaşık 1300 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğin söyledi. Savaşta bazı küçük kasabaların tamamen yok olduğunu belirten Zelenskiy, Rusya’nın başkent Kiev’i ancak kenti yerle bir ettikten sonra alabileceğini ifade etti.

Zelenskiy, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin karşılıklı olarak ültimatom verilmesi şekilde ilerlemediğini, heyetlar arasında somut konuların müzakere edildiğini belirtti. Batı’nın barış müzakereleri konusunda yeterince çaba göstermediğini savunan Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyesi olarak kabul edilmesi konusunda da İttifak içinde bir ortak konsensüs olmadığını söyledi.

Ukrayna savaşında sivil kayıpların sayısı 579’a yükseldi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya’nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgalinde şimdiye kadar 579 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenlerden 42’sinin çocuk ve 18 yaşın altındaki gençler olduğu açıklandı. Cenevre’deki kuruluş 1002 kişinin de yaralandığını doğruladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Sivillerin ölümüne en başta top, füze gibi uzun menzilli silahların ve hava saldırılarının neden olduğu açıklandı.

Sivillerin tahliyesi için yeni insani koridorlar planlanıyor 

Kiev, Cumartesi günü çatışmaların olduğu şehirlerden sivillerin tahliyesi için bir dizi yeni insani koridor açılacağını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Zaporijya’dan yardım malzemeleri taşıyan bir konvoyun kuşatma altındaki Mariupol’a doğru yola çıktığını belirtti.

Bu, siviller için Azak Denizi kıyısındaki kente ulaşma yönündeki beşinci girişim. Daha önce üzerinde anlaşılan insani koridorların uygulamaya konulamamasından taraflar birbirini sorumlu tutmuştu.  Ukrayna Devlet Başkanı’nın Danışmanı Mikhailo Podolyak da sivillerin tahliyesi için 79 otobüs ve iki kamyondan oluşan konvoyun Sumi’ye gönderildiğini söyledi.

Moskova: Batı’nın gönderdiği silahlar meşru hedef

Öte yandan Rusya, Batı ülkelerini Ukrayna’ya silah göndermeme konusunda uyardı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, Batı’nın silah sevkiyatlarını “meşru hedef” olarak gördükleri konusunda ABD’yi uyardıklarını söyledi. Riyabkov, Rus devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Ukrayna’ya silah göndermenin “sadece tehlikeli bir hamle olmadığını” aynı zamanda “bu konvoyları meşru hedefler haline getiren bir eylem” olduğunu ABD tarafına ilettiklerini belirtti.

ABD yaptırımlarının “Rus ekonomisinin çeşitli sektörlerine ciddi bir darbe” olduğunu belirten Riyabkov, Moskova’nın zarar görmemek için “ölçülü bir biçimde hareket edeceğini” söyledi. Gerginliği tırmandırmak istemediklerini söyleyen Bakan yardımcısı, Batı medyasını ya da şirketlerini Rusya’dan çıkartmak gibi bir niyetlerinin olmadığını da ifade etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir