Vladimir Putin Ne İstiyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya işgalinin başlangıcında hızla kazanılacağını varsaydığı bir savaş için belirlediği hedefler, bugün biraz daha hafifletilmiş gibi görünüyor.

Ancak net olan şu ki, Putin bunu Rus tarihinde çok önemli bir an olarak görüyor. Rus liderin ilk amacı, Ukrayna’yı ele geçirmek, hükümetini devirmek ve Batılı savunma ittifakı NATO’ya katılma arzusunu tamamen sona erdirmekti.

Rus halkına amacının “Ukrayna’yı askerden ve Nazilerden arındırmak ve Ukrayna hükümetinin sekiz yıl boyunca zorbalık ve soykırımına maruz kalan insanları korumak” olduğunu söyledi.

Putin, “Ukrayna topraklarını işgal etmeyi planlamıyoruz. Kimseye zorla hiçbir şey dayatma niyetinde değiliz” diye ısrar etti.

Bombardıman devam ediyor – ancak barış görüşmelerinden gelen son haberler, Rusya’nın artık hükümeti devirmek istemediğini ve bunun yerine tarafsız bir Ukrayna’yı hedeflediğini gösteriyor.

Putin tüm cephelerde savaşıyor

Öte yandan Putin’in Çarşamba gecesi Rus halkına hitap ettiği konuşma oldukça sıradışıydı. Kremlin’den konuşan Rusya Devlet Başkanı’nın her cephede savaştığını gördük.

Özel askeri operasyon adını verdiği Ukrayna işgalinin plana göre gittiğini söyledi. Konuşmasında Rusya’nın askeri harekatını meşru müdafaa çerçevesine oturtmaya çalıştığını duyduk.

Putin kendi ülkesinde de bir savaşın içinde olduğunu ve uluslararası yaptırım dalgasının burada büyük ekonomik zorluğa ve sosyal huzursuzluğa neden olabileceğini biliyor.

Putin artan enflasyondan ve artan işsizlikten bahsetti. Ekonomik zorluklar şiddetlenmeye başladığında Rus halkının onu suçlamaması için günah keçileri arıyor. Hainleri, dış güçlere hizmet eden köşe yazarlarını ve “Batı yanlısı pislikleri” kınadı.

Başka bir deyişle, “onlara karşı biz, kötülere karşı iyiler” mesajı verdi. Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin istenmeyen sonuçlarının sorumluluğundan kaçmak için ülkesinde bir bölünme yaratmaya çalışıyor. Bu konuşmanın Rus toplumu üzerindeki etkisinin ne olacağını bekleyip görmemiz gerekiyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir